Lantos Csaba bemondta: jöhet a dinamikus árplafon a benzinnél!
Gazdaság

Lantos Csaba bemondta: jöhet a dinamikus árplafon a benzinnél!

Portfolio
Ma dönt a kormányzat az üzemanyagpiacon történő beavatkozásról, most ezzel kapcsolatban árult el részleteket az energiaügyi miniszter - derült ki a 24.hu podcast adásából.

Az interjúban arra a kérdésre, hogy mi a cél a meglebegtetett kormányzati beavatkozással, azt mondta Lantos Csaba: az a cél, hogy "a régiós átlagnak megfelelő" legyen az üzemanyagár itthon, mert jelenleg azt látják, hogy "valamivel felfelé kilógunk", aminek nagyságrendjéről azt mondta: "tizen-huszon forintos különbség van" a régiós átlagtól felfelé.

A várható kormánydöntés kapcsán kijelentette: "arról kell dönteniük, hogy ez az árkülönbség indokol-e kormányzati beavatkozást". Ha igen, akkor azt már előre bocsátotta:

Az biztos, hogy fix árplafon nem lesz. Ha lesz akkor, dinamikus árplafon lehet.

Mindez azt jelenti, hogy a korábbi példával ellentétben nem egy hosszú időszakra rögzített áron adhatják majd az üzemanyagot a benzinkutak, hanem a régiós átlag mozgását követő ármeghatározás jöhet szóba. A Lantos által előre vetített esetben vélhetően akár hetente változhatna a benzinár, annak függvényében, hogy a KSH módszertana (aminek torzításaira itt hívtuk fel a figyelmet) milyen átlagárat kalkulál.

Ahogy erre elsőként mi is rámutattunk, ezzel a megoldással, és az aktuális számokat figyelembe véve 20 és 31 forinttal csökkenne a hazai benzin és a dízel ára, ami nagyságrendileg megegyezik a 2021-ben bevezetett árstopnál életbe lépett csökkenéssel. Ebben az esetben vélhetően az üzemanyagturizmus is elkerülhetőbb, ráadásul ez a módszer bár jelentősen szűkíti az árréseket, de legalább lenne benne egyfajta rugalmasság, ugyanis a világpiaci ár változására reagálnak az árszintek, ezért kiszámíthatóbb, mint egy fixált árstop.

bendiz ma

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
orka, gyilkosbálna