Egekben az állami intézmények tartozása

Portfolio
Egy hónap alatt 21, év eleje óta 68 milliárd forinttal nőtt a költségvetési intézmények lejárt tartozása, így történelmi csúcson, 134 milliárd forintnál jár a teljes állomány - írja a Népszava.

A tartozások jelentős része a beszállítókkal szemben halmozódott fel, ami miatt ez nem csak költségvetési probléma, hiszen magáncégek működését is veszélyeztetheti. A teljes adósságon belül mindössze 1,3 milliárd forint az adótartozás, 22 milliárd forint a közüzemi cégekkel szembeni elmaradás, és 85 milliárd forint lejárt követelés a kifizetetlen áru- és szolgáltatásszámlák miatt halmozódott fel.

Minden második állami intézménynek (559-ből 285) van lejárt tartozása, 51 milliárd forinttal már 60 napon túli késedelemben van a költségvetés. A teljes elmaradás 70 százaléka (90 milliárd forint) kórházaknál és rendelőknél jelentkezik. Az egészségügyi intézményeken kívül nagy tartozásfelhalmozó rendőrség és a büntetés-végrehajtás, testvériesen osztoznak a 34 milliárd forintos lejárt számlaállományon.

Mivel az intézmények zöme a Belügyminisztériumhoz tartozik, a rendezésre a kormánynak kell forrást találnia, hiszen a BM-nek nincs saját bevétele.

Címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF