Újabb fordulat jöhet a sokak által rettegett El Nino-jelenség után
Gazdaság

Újabb fordulat jöhet a sokak által rettegett El Nino-jelenség után

Portfolio
Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy idén kialakul az úgynevezett La Nina jelenség a Csendes-óceán térségében. Ez világszerte jelentős hatást gyakorolhat a mezőgazdaságra, többek között csapadékosabb időjárást hozva Kelet-Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában, míg szárazabb körülményeket eredményezhet az amerikai kontinensen - számolt be a vg.hu.

A korai jelek alapján az előrejelzések 50 százalékra teszik a kialakulás valószínűségét, ami figyelemre méltó adat, tekintettel arra, hogy ez kétszerese a megszokottnak. Eközben az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) még magasabbra, 69 százalékra teszi a nyári kialakulás esélyét, míg a japán meteorológiai szolgálat 60 százalékot prognosztizál novemberig.

Az ABC News által közölt információk szerint a La Nina jelentős hatást gyakorolhat globális szinten, különösen a mezőgazdaság területén. Kelet-Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában több csapadékot, míg az amerikai kontinensen szárazabb időjárás várható.

A La Nina hidegebb vízfelszín mellett jön létre, ellentétben az El Ninóval, amely magasabb hőmérsékletet okoz és súlyos aszályokhoz vezetett világszerte.

Az ausztrál meteorológusok figyelmét különösen az hívta fel, hogy a Csendes-óceán trópusi felszíne alatti nagy tömegű hűvös víz jelenléte további hideg vízfelszállást vetít előre, ami gyorsan elősegítheti a La Nina kialakulását nyár közepére.

Amennyiben valóban bekövetkezik ez a jelenség, Ausztrália keleti és északi részein csapadékosabb időszámítást jelezhet ez elkövetkező télen és tavasszal. Korábban már volt példa arra, hogy 2021-ben és 2022-ben komoly esőzéseket és áradásokat okozott Kelet-Ausztráliában. A La Nina kedvező hatást gyakorolhat India monszunidőszakára is, ami létfontosságú lehet az ország rizstermelése szempontjából.

Világviszonylatban is érezhetik majd hatásait; várhatóan befolyásolja majd az Egyesült Államok búza és kukorica termelését, valamint Latin-Amerika - beleértve Brazília - szójábab és kukorica termesztését is.

Címlapkép forrása: Getty Images

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A második világháború óta a legnagyobb puccs készült Németországban – Mi lett volna, ha megdöntik az államrendet a Reichsbürgerek?
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
földgáz