FONTOS Így fut neki Magyarország a nagy lakáshitel-robbanásnak
Elképesztő dolgot állítanak a tudósok a világ új csodagyógyszeréről
Gazdaság

Elképesztő dolgot állítanak a tudósok a világ új csodagyógyszeréről

Portfolio
A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű elhízás elleni gyógyszert szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el, valamint a gyógyszer 20%-kal csökkentette súlyos szív- és érrendszeri események kockázatát túlsúlyos vagy elhízott embereknél - számolt be a Reuters.

A dán gyógyszergyártó az új, hosszú távú adatokat tartalmazó vizsgálat eredményeit a European Congress on Obesityn, vagyis az Európai Elhízási Kongresszuson mutatta be Velencében. Martin Holst Lange, a Novo Nordisk fejlesztési vezetője szerint

ez az eddigi leghosszabb vizsgálat, amelyet a szemaglutid fogyás céljából való használata kapcsán végeztek.

Az adatok segíthetnek meggyőzni a biztosítókat és a kormányokat, hogy térítsék meg a Wegovy költségeit, amelyek havi 200 és 2000 dollár között mozognak, jelenleg 10 országban.Elemzők és befektetők szerint az emelkedés hátterében valószínűleg a vállalat által hétfőn késő este, a hemofília gyógyszerének késői stádiumú vizsgálatából közzétett erős adatok állnak.

Markus Manns, a német Union Investment portfóliómenedzsere szerint az adatok jobbak, mint a svájci Roche ugyanerre a betegségre szánt gyógyszerei esetében.

A Wegovy elsőként került piacra a GLP-1 agonisták közül, amelyek új utat kínálnak az elhízás kezelésére. Az Eli Lilly decemberben dobta piacra rivális Zepbound nevű gyógyszerét az Egyesült Államokban.

Egyelőre azonban egyik cég sem tudott eleget gyártani a kereslet kielégítésére.

Simon Cork, az Anglia Ruskin University fiziológiai előadója úgy véli, a brit közegészségügyi szolgálat döntése, miszerint két évre korlátozzák a gyógyszer térítését, a megkérdőjelezhető hosszú távú hatékonyság miatt született.

Az új adatok azonban némiképp megcáfolhatják ezt az érvet.

A 17 604 beteggel végzett vizsgálatban nem fogyás céljából tesztelték a Wegovyt, hanem túlsúlyos és elhízott betegek szívvédő előnyei miatt. A résztvevőknek nem kellett nyomon követniük az étrendet és testmozgást. Mintegy 17%-uk hagyta abba a Wegovy szedését mellékhatások, leggyakrabban hányinger miatt.

A Select nevű vizsgálatban részt vevő betegek átlagosan testsúlyuk közel 10%-át veszítették el 65 hét után. Ez a százalékos súlycsökkenés nagyjából fennmaradt a vizsgálat négy évében, amely végén az átlagos súlycsökkenés 10,2% volt. A kutatás szerint a Wegovy szívvédő előnyei függetlenek voltak attól, hogy a részt vevők mennyit fogytak.

A Select tanulmány kimutatta, hogy a Wegovy 20%-kal csökkentette súlyos szív- és érrendszeri események kockázatát túlsúlyos vagy elhízott embereknél.

A kutatók még mindig dolgoznak azon, hogy megértsék a szemaglutid által nyújtott szív- és érrendszeri védelem mechanizmusait. A Wegovyt és Zepboundot jelenleg is tesztelik más orvosi felhasználási területeken is.

A Reuters hozzátette: a szívvizsgálatban elért súlycsökkenés kisebb volt, mint a korábbi Wegovy elhízással kapcsolatos vizsgálatokban elért átlagosan 15%-os súlycsökkenés, mielőtt a gyógyszert 2021 júniusában bevezették volna az Egyesült Államokban.

Címlapkép forrása: Getty Images

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
sínek sín vasút vágány máv