Megütötték a francia piacokat és az eurót a sokkoló EP-fejlemények hatására
Gazdaság

Megütötték a francia piacokat és az eurót a sokkoló EP-fejlemények hatására

Portfolio
A sokkoló francia EP-választási eredmény miatt kiírt előrehozott választások már hétfőn 5-8%-os zuhanást okoztak a három vezető francia bank részvényárfolyamában, és a CAC-40 részvényindex is 1,3%-os esésben zárt, a kötvényhozamok is ugrottak, aztán kedden ezek a mozgások részben folytatódtak. Mindez az eurót is magával húzza, a Moody’s is figyelmeztetést adott ki a francia hitelminősítés kapcsán, és az, hogy végül hova fajul Emmanuel Macron francia elnök váratlan húzása, egész Európában feszülten figyelik a befektetők, illetve a politikusok is.

Saját pártjának súlyos EP-választási veresége, és a szélsőjobb előretörése láttán már vasárnap esti bejelentésével feloszlatta a francia Nemzetgyűlést a köztársasági elnök, hétfőtől pedig elindult a választási helyezkedés, szövetségépítés a francia pártok között a kétfordulós parlamenti választásokra felkészülés jegyében (ezek június 30-án és július 7-én lesznek). Ennek egyik komoly jelentőségű fejleménye kedden hangzott el, amikor a Köztársaságiak elnöke szövetségre lépést vetett fel a Nemzeti Tömörüléssel, amelyre pozitívan reagált utóbbi vezetőjeként Marine Le Pen.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Le Pen pártja egyedül nem érné el az abszolút többséget a francia Nemzetgyűlésben, de a konzervatív Köztársaságiak és a Nemzeti Tömörülés összefogásával a szélsőjobb erő kormányra kerülhet. Ez a költségvetési politika lazulásával is járhat az egyébként is magas deficit-, illetve eladósodottsági helyzet mellett, és erre reagálva máris kiadott egy figyelmeztető közleményt a Moody’s, a pozitív kilátás negatívra rontását vetítve előre.

A hétvége óta látott franciaországi politikai felfordulás a francia, illetve a szélesebb értelemben vett pénz- és tőkepiacokon is érezteti hatását.

A BNP Paribas, a Societe Generale, és a Credit Agricole részvényárfolyamai hétfőn 5-8%-kal zuhantak, ma délutánig további 4% körüli esés látszik mindhárom vezető papírnál. A CAC40 francia tőzsdeindex a tegnapi 1,3%-os esés után ma további 1,1% körüli esést mutat.

A 10 éves francia államkötvényhozam tegnap már jelentősen, 10 bázispont körüli mértékben emelkedett, ma délelőtt további 10 bázisponttal átmenetileg 3,3% fölé, féléves csúcsra ugrott, de ma nap végére 3,26% körülig süllyedt.

A 10 éves francia és 10 éves német államkötvény közötti hozamkülönbség az elmúlt hetekre jellemző 50 bázispont körülről már tegnap nagyot ugrott 60 bázispont körülre, ma pedig napközben átmenetileg 67 bázispontig tágult, ami bő egyéves csúcsot jelentett, de délutánra 62 bázispontig szűkült.

A francia politikai felfordulás már a vasárnap éjjel újraindult elektronikus kereskedésben is megbillentette az eurót, majd ma tovább esett a dollárral szemben bő egyhavi mélypontra 1,0720-ig. Ebben szerepe lehet a holnapi Fed-döntésre való befektetői készülésnek is, és utóbbi tényező devizakereskedők szerint a mi régiónk devizáit is megviselte, a forint is részben emiatt esett 6-7 heti mélypontra a két vezető devizával szemben.

eurusddunap240611

Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva...

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szavazás 2024 szavazólapok érvénytelen főpolgármester-választás