Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról
Gazdaság

Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról

Portfolio
Védelmi hozzájárulást fizet a bankszektor, a multik és az energiacégek a kormány terve szerint - jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ma a rendkívüli Kormányinfón. Az idei évre közel 400 milliárd forintos bevételnövekedésre számítanak a költségvetésben. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, ezt szelektíven kell majd befizetnie a bankoknak, ám emellett megemelik a tranzakciós illetéket és egy teljesen új adót is kivetnek "devizaváltási illeték" néven. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökkentik".

A bejelentés

A kormány döntött arról is, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak, amely a háborús időkben extraprofitra tett szert. A védelmi hozzájárulás a védelmi alapba kerül" - mondta Gulyás Gergely ma a rendkívüli időpontban zajlott Kormányinfón.

Védelmi hozzájárulást kell fizetnie a bankszektornak, a multiknak és az energiacégeknek.

A kormányzati döntés mögött a költségvetés felborult egyensúlya áll: a hiánycélok teljesítéséhez idén is szükség lehet kiigazításra, jövőre pedig különösen. A költségvetés helyzetéről, illetve a várható adóemelésekről itt írtunk.

A bejelentett intézkedések hatására az idei költségvetési kiigazítás mértéke a GDP 0,5%-a lehet. A 2024-es büdzsé korrekciója után a deficit nagy valószínűséggel 5% alatt maradhat, a második fél év kedvező alakulása esetén akár el is érhető a 4,5%-os kormányzati terv.

A költségvetési homály a mai bejelentésekkel egy kicsit sem csökkent, a tájékoztatón nem hangzott el utalás arra, hogy ez a kiigazítás mit jelent a költségvetési folyamatokra nézve. Vagyis úgy hozták meg a kiigazító lépéseket, hogy sem korábban, sem most nem tett utalást a kormány arra, hogy elcsúszás lenne az állami gazdálkodásban.

Gulyás szavai szerint "a bankoknál a kormány a bankadó csökkentéséről tárgyalt, ugyanakkor sok bank kihasznált egy olyan kiskaput, amely az állampapír vásárlásra vonatkozott. A bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie teljes egészében, aki nem növelte a teljes állampapír állományát."

Ez azt jelenti, hogy 2024-ben érdemben a bankadó mértéke nem változik.

A miniszter által említett kiskapuról több cikkünkben is foglalkoztunk:

Gulyás azt is kijelentette:

Megemeljük a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét, és a bankok devizaműveleteire devizaátváltási illetéket vetünk ki.

Annak érdekében, hogy ezt a bankok ne tudják áthárítani, 2024-ben a számlavezetési és a kártyahasználati díjra stopot vezetnek be - folytatta Gulyás, majd az energiaszektor és a "multik" adóztatásáról is szólt:

Az idei évre közel 400 milliárd forintos bevételnövekedésre számítanak a költségvetésben

– jelentette ki Gulyás Gergely.

Ismertette, hogy augusztus 1-től válik hatályossá, hogy a tranzakciós illeték az eddigi 0,3 százalékról 0,45 százalékra ugrik, a tétel plafontszintje az eddigi 10 ezer forintról 20 ezer forintra nő. A készpénzfelvételnél az eddigi 0,6 százalékról 0,9 százalékra emelkedik a költség.

Tranzakciós illeték terheli a konverziós ügyleteket, tehát a pénzváltást, a swapügyleteket, devizaügyleteket:

ez A KIEGÉSZÍTŐ ILLETÉK 20 000 FORINTOS LIMIT MELLETT 0,45 SZÁZALÉK LESZ.

Marad az ingyenes készpénzfelvétel is: legfeljebb két tranzakcióval összesen havi 150 ezer forintig minden lakossági ügyfél költségmentesen vehet fel készpénzt.

Első ránézésre vaskosnak tűnik a devizaváltási illeték, és érdekes időpontban érkezik: éppen az utóbbi időszakban indult el az árverseny a fintech szolgáltatók és a hazai bankok között. Az alacsonyabbra szorított díjak mellett a 0,45 százalékos illeték nagyobb terhet jelenthet a szektornak. Emellett könnyen lehet, hogy a mostani bejelentés miatt júliusban felpörög a devizaváltási piac, előbbre hozhatják a devizaváltást azok, akik augusztusban vagy később terveztek devizát váltani.

Energetikai szektor és kiskereskedelem

Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökkentjük az idén, annak mértéke változatlan marad

- mondta Gulyás.

A fentiek az energiacégek kapcsán több fontos következménnyel is járhatnak. Egyrészt azzal, hogy az északi-tengeri Brent típusú és az orosz Urali típusú kőolaj hordónkénti piaci ára közötti különbözetre kirótt 95%-os különadót (az olcsóbb urali és a drágább Brent típus közötti árkülkönbségből ki kell vonni 7,5 dollárt, és az így potenciálisan adódó extraprofitot adóztatta meg a kormány 95%-kal) fenntartja az év során a kormány.

Emellett a 2022-ben bevezetett, a kőolajtermék-előállító szereplőkre (leginkább a Molra) vonatkozó árbevétel-alapú különadót a mai jelzés alapján elképzelhető, hogy nem csökkenti idén 1%-ra a kormány, hanem annak mértéke marad a tavalyi 2,8%-os szinten. A Mol az idén első negyedévi gyorsjelentésében azt közölte, hogy az idei 1%-os mértékű különadót már teljes egészében elkönyvelte az első negyedévre, ami 114 millió dollár volt. Ha helyes az értelmezésünk, és az idei évi különadó nem csökken 1%-ra, hanem marad 2,8%-os, akkor az olajtársaságnak jelentős mértékű (az 1% és a 2,8% közötti különbség) további befizetési kötelezettsége lesz idén az államkassza felé.

A 2022. nyári költségvetési kiigazító csomagban extraprofitadóként bevezette még a kormány a kötelező átvételi tarifából - KÁT - származó bevételek hasznosításával kapcsolatos különadót is, amely bevétel az egyetemes szolgáltatási szegmenst segítette. A mai jelzés alapján ez a teher is megmaradhat.

A fentiek mellett Gulyás szavaiból az is következik, hogy a 41%-os mértékű, az energetikai szektort terhelő Robin-Hood adó nem csökken, illetve a megemelt bányajáradék sem csökken, amelyet a bányavállalkozók fizetnek.

Piaci reakciók

A mai bejelentések nem teljesen előzmény nélküliek, a kormány az elmúlt hetekben elkezdte óvatosan felkészíteni a piacot az új adóterhekre. Orbán Viktor miniszterelnök pár héttel ezelőtti utalása, valamint Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelzése után Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának Portfolio-n megjelent múlt keddi cikkének fő üzenetei alapján várható volt, hogy nőhet a bankszektor adóterhelése.

A befektetők ugyanakkor nem vették jól a hírt: komoly volatilitást mutat az OTP árfolyama a kormány bejelentéseit követően. Miközben a régiós bankrészvények relatíve jól teljesítenek, az OTP több mint 2 százalékot esett.

otpchart

A forintot elsőre nem viselte meg a lépés

A forint euróval szembeni árfolyama fél órával a bejelentés után érdemi elmozdulást nem mutatott, a 392,40-es szint környékén mozgott a kurzus. UPDATE: Később felébredtek a piaci szereplők: az adóemelések bejelentése óta már két egységet vertek a forintba, 394,3-ig gyengült, ami már 0,4%-os gyengülésnek felel meg.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Mielőtt gyengült volna a forint, azt fejtegettük, miért a hazai fizetőeszköz árfolyamára miért nem volt érdemi hatással eddig a bejelentés.

  • Egyrészt a befektetők értékelhetik pozitívan a bejelentéseket, miszerint a kormány komolyan veszi a költségvetés gondjait és kezeli a kialakuló egyensúlytalanságot. A konszolidációs lépések (még ha adóemelések formájában is érkeznek) megtétele emiatt kedvező megítélés alá esik a piacon.
  • Közben viszont erősödni sem tud rövid távon, azonnali reakcióként a forint, ami azzal függhet össze, hogy ezúttal sem piacbarát lépéseket valósít meg a kormány.
  • Harmadrészt, a piaci szereplők számára nem okozhatott nagy meglepetést a kormány, ugyanis benne volt a levegőben ez az adóemelő intézkedés.
  • Negyedrészt a forint erejét hétfő délelőtt támogatja, hogy a dollár gyengülésnek indult az euróval szemben, ami hagyományosan kedvez a feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak is.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

A Skynet-teszt
Gazdaság

A Skynet-teszt

Mi alapján lehet eldönteni, hogy emberrel vagy mesterséges intelligenciával beszélgetünk?

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ausztria_tajkep_hegy_haz