Addig hergelték az olaszokat az euró ellen, míg a döntő többségük megszerette

2019. február 11. 11:22    
nyomtatás
 
Az Ipsos pénteken közzétett felmérése szerint az olaszok 75%-a megtartaná az eurót és csak negyede térne vissza a lírához, ami azt jelenti, hogy jelentősen tovább nőtt az euró támogatottsága és csökkent a líra után vágyakozók aránya.


A Europe Elects oldalán közzétett gyors összefoglaló szerint az előző felméréshez képest a most január-februári felmérésben 6%-ponttal nőtt az olaszok körében az euró támogatottsága és ugyanilyen arányban csökkent a lírához visszatérés támogatottsága.


Érdemes emlékeztetni rá, hogy az Eurobarometer tavaly novemberben közzétett felmérése (amely októberben készült) azt hozta, hogy egy év alatt 12%-ponttal 57%-ra nőtt azon olaszok aránya, akik szerint jó dolog országuknak az euró és 10%-ponttal 30%-ra csökkent azoké, akik szerint rossz.

Amint rámutattunk: az akkori fejlemény annak tükrében különösen érdekes volt (és a mostani is az), hogy a tavaly hatalomra jutott populista olasz kormány több vezető gazdaságpolitikusa is nyíltan felvetette a nyári hónapokban az olasz eurókilépést, mint a gazdasági kötöttségektől való megszabadulás módját, de ez meredek állampapírpiaci hozamemelkedést és részvénypiaci eséseket váltott ki Olaszországban. Azóta pedig a költségvetési fronton vívott "szabadságharc" fulladt részleges kudarcba, mert a deficitcélokat mégiscsak faragni kényszerült az év végi brüsszeli alku nyomán az olasz kormány.

A két folyamat alapján úgy tűnik: az olasz emberek jelentős része megelégelte az eurókilépést lebegtető, és az eurótagság miatti durva költségvetési konfrontációs stratégiát és már a döntő többség gondolja azt, hogy maradni kell az euróövezetben. Ezt a hangulati eltolódást az is segíthette, hogy a csatározások következtében igencsak "leült" az olasz gazdaság, a tavalyi második negyedévben immár recesszióba fordult és a friss brüsszeli előrejelzés szerint idén mindössze 0,2%-os GDP-növekedés várható.


2019.02.07 11:58 Durván levágta Brüsszel az eurózóna idei GDP-növekedési előrejelzését

Címlapkép forrása: Alberto PIZZOLI / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium