Valóságos számlagyárat számolt fel a NAV

2019.04.23 17:21

Kizárólag hamis számlákat állítottak ki.

Számlagyárat számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-Magyarországon; a bűnözői csoport félmilliárd forintnyi adót csalt el, a költségvetésnek okozott kárt azonban teljes egészében fedezi a gyanúsítottak és cégeik zár alá vett vagyona - közölte a hatóság regionális sajtóreferense az MTI-vel kedden.

Kovács Dorina százados tájékoztatása szerint a borsodi és hajdúsági csalók budapesti székhellyel hozták létre a kizárólag valótlan tartalmú számlák kiállítására specializálódott társaságot.

Tizenkét ügyfelüknek gyártottak rendszeresen nagy összegű számlákat, különböző, soha meg nem történt munkavégzésekről és beszerzésekről. A megrendelők a számlák felhasználásával csaknem ötszázmillió forinttal tudták csökkenteni befizetendő általános forgalmi adójukat és társasági adójukat.

A látszat fenntartása érdekében a számlagyár vezetői egy szlovák "bukó" céget is létrehoztak, a fiktív számlák ellenértékeit ide utalták, majd készpénzben felvették és visszaadták megrendelőiknek.

A NAV pénzügyi nyomozói a költségvetésicsalás-sorozat megszakítására egyszerre ötven helyszínen tartottak házkutatást, tizenegy gyanúsítottat hallgattak ki költségvetési csalás miatt, közülük hárman letartóztatásba kerültek.

Az adóhatóság az akcióban az okozott vagyoni hátrány és a várható bírságok biztosítására ingatlanokat, üzletrészeket, gépjárműveket - közük egy jachtot - vett zár alá, több mint egymilliárd forint értékben - ismertette a százados.

A címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

További ajánlataink

Az Egyesült Államok megfizet ezért - üzeni Peking

Reagáltak Trump tegnapi Twitter-posztjaira.

Mit csináljunk a lángoló brazil esőerdőkkel?

Nem az a válasz, hogy menjünk oda, és oltsuk el.

Vége a halálutaknak: két autóutat is átadnak az idén

És négysávossá alakítják az M7-es és az M1-es autópálya egy-egy leágazását.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF