Amerikát okolják a török emberek a válságért

2018. augusztus 10. 17:05    
nyomtatás
 
Amerika áll a mostani török fejlemények mögött - állítják a Reuters helyzetjelentésében megszólaltatott emberek, miközben az is kirajzolódik az anyagból, hogy a hiányos/egyoldalú médiajelentések miatt alig tudnak valamit a múlt héten 50%-kal megemelt áramárról a gáztermelésben, ami majd rövidesen szintén visszaköszön a megugró inflációban.


A cikk rámutat arra is, hogy az Amerika és Törökország közötti feszültségnek több síkja van és az csak az egyik ezek közül, hogy míg az Egyesült Államokban tartják fogva Erdogan két évvel ezelőtti puccskísérletének állítólagos kitervelőjét, addig most török letartóztatásban van egy amerikai hitszónok. A törökök ugyanis NATO-tagként is Oroszországtól terveznek beszerezni rakétavédelmi rendszert, illetve a szíriai, iráni helyzetet is eléggé eltérően látják.

Bőven lehetnek tehát geopolitikai megfontolások is az amerikai szankciós lépések mögött, hogy ezzel is az amerikai akarat érvényesüljön a hanyatlás előtt álló Törökországgal szemben.


2018.08.10 15:18 Törökország épp haláltusáját vívja, Trumpnak sikerült még egyet belerúgnia

Nyilván arról is keveset tud az utca embere a cikk szerint, hogy Erdogan török jegybanki befolyásnövelésétől is félnek a befektetők, ami gyengíti a jegybank hiteles fellépését a 15 éves csúcsra vágtató infláció ellen. Erdogan ugyanis a kamatok ellenségének nevezte magát és a félelmek szerint nem engedi a jegybanknak a kamatemelést, ami nyugtatná a piaci kedélyeket és erősíthetné a lírát.

Igen, a dollár lírával szembeni árfolyama átlépte az 5-ös szintet, ez igaz, de mi nem a dollárra szavaztunk, hanem az erős Törökországra

- ezt egy török mobiltelefon árus nyilatkozta a hírügynökségnek a helyzetről. Ő helyesnek tartja azt, hogy az árfolyammozgást nem nagyítja fel a média, nem kelt pánikot. Szerinte elég csak körbenézni és látni a folyton nyüzsgő Isztambult, így egyáltalán nem úgy néz ki a helyzet, mintha válság lenne.

2018.08.10 16:57 Árfolyamválság a törököknél, de most megtépték a forintot

Amerikát okolják a török emberek a válságért


Egyszerűen elvesztették a hazai és külföldi szereplők a bizalmat a török gazdasági vezetésben és mivel mindent egyszemélyben Recep Tayyip Erdogan irányít az új elnöki rendszerben, így a bizalomépítést neki kellene elkezdenie
- lényegében ezt az üzenetet fogalmazta meg a kialakult helyzet kapcsán szintén a Reuters-nek nyilatkozva Seyfettin Gursel, a török Bahcesehir egyetem neves közgazdásza és professzora.

A bizalomvesztést igyekezhetett Erdogan ellensúlyozni azzal, hogy május után ma újra megkérte híveit, hogy külföldi megtakarításaikat és aranyukat váltsák át lírára, hogy ezzel is erősíteni tudják azt. Közben a professzor jelzése arra utal, hogy éppen a török lakosság az, amely szintén elvesztette a bizalmát és nagy összegben vásárolva a dollárt és eurót, szintén a mélybe löki a lírát.

Nemcsak a külföldi "spekulánsok" gyengítik tehát a lírát, hanem maguk a török emberek is.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium