Az idei növekedés már Brüsszelből is látszik, de aztán behúzzuk a kéziféket

2018. november 8. 12:24  english version   
nyomtatás
 
A tavasszal becsült 4%-ról 4,3%-ra húzta fel magyar növekedési prognózisát az Európai Bizottság - derül ki a csütörtökön megjelent őszi előrejelzésből. A jövő évi növekedést illetően is optimistábbak lettek Brüsszelben, utána viszont várhatóan nagyot fékez majd a magyar gazdaság. Az EU többi országára és a térség egészére adott friss prognózisokról külön cikkben írtunk:

2018.11.08 13:26 Lassulás vár az európai gazdaságra, megáll az olasz adósságcsökkenésA Bizottság értékelése szerint elsősorban a prociklikus költségvetési és monetáris politika támogatja a növekedést idén. Kiemelik, hogy a második negyedévben 4,9 százalékosra ugrott a növekedési ütem, de a konjunktúramutatók alapján rövidtávon is lassulás jöhet onnan. Jövőre aztán a költségvetési politika növekedést támogató hatása csökkenhet, illetve a külső környezettel kapcsolatos bizonytalanságok is erősödhetnek. Ennek ellenére a jövő évi növekedési előrejelzést is felfelé módosították tavaszhoz képest, a 2020-ra adott 2,6%-os prognózis viszont kifejezetten rosszul fest.

Emögött elsősorban a beruházások lassuló dinamikája áll, a brüsszeli testület szerint 2020-ra gyakorlatilag nullára csökken a dinamika részben az építőipari kapacitások hiánya miatt. Kiemelik, hogy a magyar export valamennyire védve van a kereskedelmi partnerek lassulása ellen, mivel új exportkapacitások nyílnak meg a közeljövőben, ugyanakkor az import növekedése meghaladja majd a kivitelét, így a kereskedelmi többletünk csökkenhet.


A költségvetési hiánnyal kapcsolatban optimista a Bizottság: idén a GDP 2,4%-án tetőzhet a deficit, majd a következő években 2 százalék alá eshet. Kiemelik, hogy a költségvetés bevételi kilátásai jelentősen javultak tavasz óta, azonban azt kiadásokkal ellensúlyozta a kormány, elsősorban a közszférában végrehajtott béremelésekkel és állami beruházásokkal.

A testület szerint a legnagyobb költségvetési kockázatot a beruházások 2018-19-re tervezett növekedése okozza, ugyanis a kapacitáskorlátok lassíthatják és drágíthatják a projekteket, így bizonytalanná téve a költségvetési hatást.

Az államadósság idén még mérsékelt ütemben csökkenhet, majd 2020 végére eshet 70 százalék alá köszönhetően a kisebb költségvetési hiánynak és a nominális növekedésnek.

Az idei növekedés már Brüsszelből is látszik, de aztán behúzzuk a kéziféket

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Privát & prémium bankár
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium