Az ország, ahol 50 millió lakás áll üresen - Ebből még nagy baja lehet az egész világnak

2018. november 9. 15:30    
nyomtatás
 
Több mint 50 millió lakás állhat üresen a kínai városokban, ami a teljes állomány mintegy 22%-át teszi ki - írja a Bloomberg Gan Li, a kínai Southwestern University of Finance and Economics egyetem professzorának hamarosan megjelenő tanulmányára hivatkozva. Az üresen álló lakások nagy részét befektetési céllal vásárolt lakások teszik ki, ami komoly problémát jelent: egyrészt nagyon megnehezíti a fiatalok számára az első otthonhoz való hozzájutást (hiszen az árak is elszálltak a befektetési célú felvásárlások miatt), másrészt viszont, ha megfordul a piac, és az árak csökkenésétől tartva önteni kezdik a piacra a befektetők az ingatlanokat, az megroppanthatja a kínai gazdaságot. Ennek következményeit az egész világgazdaság megsínylené.


Gan Li felelős annak az átfogó kínai ingatlanpiaci tanulmánynak az elkészítéséért, amely hamarosan publikálásra kerül, a Bloombergnek nyilatkozva azonban elárult néhány részletet a kutatás eredményeiből. A professzor elmondása szerint még végső simításokat végeznek az adatokon, az azonban kijelenthető, hogy

több mint 50 millió városi lakás állhat üresen, ami a teljes állomány 22%-át is meghaladja.


Bár ezek között akadnak olyan ingatlanok, amelyek másik városban dolgozó emberek tulajdonát képezik, illetve amelyek hétvégi pihenőhelyként szolgálnak, a többségüket befektetési céllal vették meg olyanok, akik már több lakással is rendelkeznek. A kínai hatóságok az elmúlt évek áremelkedését látva igyekeztek javítani a helyzeten azzal, hogy sok városban megadóztatták az üresen álló (így többnyire befektetési célú) ingatlanokat, a problémát ez nem oldotta meg. Olyannyira nem, hogy a tanulmány adatai szerint 2018 első negyedévében az újlakás-értékesítések között rekord magasra nőtt azok részesedése, akik második, illetve harmadik lakásukat vásárolták meg.

Nem véletlenül próbálják a hatóságok orvosolni az egyre aggasztóbbá váló helyzetet.

  • Egyrészt a befektetési célú lakásvásárlás ilyen nagy méretet öltve sok fiatalt hoz nehéz helyzetbe, akik a magas árak miatt nem tudnak hozzájutni első lakásukhoz, fokozva ezzel a társadalmon belüli vagyoni egyenlőtlenségeket.
  • Másrészt rendszerszintű kockázatot jelent a kínai gazdaságra nézve az, hogy páratlanul magas az üresen álló lakások száma. A befektetők ugyanis arra spekulálnak, hogy növekedni fog az ingatlanok értéke, a jelenleg végbe menő gazdasági lassulás közepette azonban recseg-ropog a beruházási túlkapacitásokkal jellemezhető kínai ingatlanszektor, egy törés pedig könnyen láncreakciót indíthat el a befektetők körében: hirtelen mindenki meg akar majd szabadulni üresen álló lakásától, a rengeteg eladó pedig (Gan szavaival élve) árvízként fog Kínára zúdulni.


Ennek az egész világra nézve komoly következményei lennének.

A kínai gazdaságnak nagy pofont jelentene az ingatlan piaci lufi kidurranása, ami az eladósodott vállalatokon keresztül a pénzügyi szektorba is begyűrűzne, megroppanthatva ezzel a világ második legnagyobb gazdaságát, és vele együtt az egész világgazdaságot.

Érdemes hozzátenni, hogynem csak Kínában okoz gondot a befektetési céllal ingatlant vásárló kínaiak árfelhajtó hatása, ami sok helyi lakos számára gyakorlatilag ellehetetleníti a lakásvásárlást. Nagyrészt a kínaiak miatt döntött úgy idén augusztusban az új-zélandi kormány, hogy megtiltja azok számára az ingatlanvásárlást, akik nem szándékoznak az országban élni, a kanadai Vancouverben pedig a városvezetés két évvel ezelőtt 15%-os adót vetett ki az üresen álló lakásokra, majd idén tovább emelte ezt az adókulcsot. A cél itt is a külföldiek, elsősorban a kínai vevők távol tartása volt.
(Címlapkép: ANTONY DICKSON / AFP)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Privát & prémium bankár
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium