FONTOS Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el
 
Előfizetői tartalom

Brüsszel szerint tavasszal akár lekerülhetünk a szégyenpadról

Kovács Krisztina, Brüsszel
|
Csiki Gergely, Budapest
Az Európai Bizottság péntek délelőtt megjelent téli előrejelzése szerint Magyarország költségvetési hiánya idén 3,4% százalékon fog alakulni, és jövőre sem csökken a 3%-os elvárt szint alá, szintén 3,4% lehet. Mindez azt vetíti előre, hogy a kormány ismét kiigazítási kényszerhelyzetbe került. Várhatóan az áprilisi konvergencia programban lépni is fog a kormány, ha azt akarja, hogy Brüsszel már a következő értékeléskor (májusi prognózisában) 3% alatti deficitet lásson. Csak így lehet esély ugyanis idén nyáron kikerülni a túlzott deficit eljárás hatálya alól. Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa a brüsszeli sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Magyarország is egyike annak a hat tagállamnak, amelyek esetében tavasszal szóba kerülhet a túlzott deficit eljárás megszüntetése, de ehhez strukturális intézkedéseket vár a magyar kormánytól. A Bizottság prognózisa szerint a magyar gazdaság idén is recessziót fog elszenvedni, míg közben az adósság mérsékelten csökkenhet. A Nemzetgazdasági Minisztérium a számokra reagálva azt közölte, hogy hibás a Bizottság előrejelzése és a tárca hangsúlyozza: mivel a kormány továbbra is közel 1%-os pozitív növekedést vár, ezért a hiány bőven 3% alatt lesz.

A prognózisról részletesen:Kapcsolódó cikkünk2013.02.22Ezért lát 3% feletti hiányt a BizottságMagas deficitet lát a Bizottság A tavaly őszi prognózissal összevetve az Európai Bizottság most szinte minden tekintetben pesszimistább képet alkotott Magyarországról (kivétel ez alól a tavalyi évre becsült deficitszám).Az EB friss előrejelzése szerint a magyar gazdaságot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés