Brutális kamatemelés jöhet a törököknél

2018. augusztus 10. 20:36    
nyomtatás
 
A Societe Generale elemzői gyorsértékelésükben összeszedték, mire számíthatunk a törököktől, és ők mire számíthatnak a piactól. Szerintük egy 600 bázispontos kamatemelés megnyugtathatná a befektetőket.


A SocGen elemzete az amerikai-török kapcsolatot, a diplomáciai és gazdasági lehetőségeket, melyek Törökország számára fennmaradtak, úgy mint:
  • betétkorlátozás és tőkekorlátozások bevezetése,
  • a piaci bizalom helyreállítása,
  • rendkívüli kamatemelés lehetősége és
  • diplomáciai kompromisszumok kötése.


Szerintük a legvalószínűbb menetrendek között szerepel, hogy Törökország a következő napokban diplomáciai kompromisszumokat köt, ahogy a nyomás tovább erősödik a török gazdaságra, emellett egy rendkívüli, 600 bázispontos kamatemelésre számítanak (a következő szeptember 13-ai kamatdöntő ülés előtt).

Legalább ekkora kamatemelésre van szükség ahhoz, hogy a volatilis piacot horgonyozni tudják, és a piac elhiggye a jegybanknak, hogy ha kell, megteszik a szükséges lépéseket. Jelenleg a török irányadó kamat 17,75 százalék, melynek szinten tartásáról júlis 30-án döntöttek.

A török-amerikai diplomáciai vita mellett továbbra is fontos tényező lesz a török eszközök leértékelődésében:
  • a rendkívül laza monetáris politika, és hogy a piaci szereplők hogyan értékelik a jegybank függetlenségét, hitelességét,
  • Törökország romló fiskális helyzete,
  • a magas folyó fizetési mérleg deficit, amelyet rövid távú pénzáramokkal finanszíroznak,
  • a keleti politikai helyzet.2018.08.10 20:18 Már 325 közelében a forint!
2018.08.10 15:18 Törökország épp haláltusáját vívja, Trumpnak sikerült még egyet belerúgnia
2018.08.10 13:29 Megszólalt Erdogan: Nem fogjuk elveszíteni a háborút, mindenki váltsa át pénzét lírára!
2018.08.10 12:06 Vérfürdő Törökországban - Erdogannak azonnal lépnie kell, ha nem akarja "mini-Venezuelává" változtatni országát

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium