Brutálisan indította az évet az építőipar

2019. március 14. 09:00  english version   
nyomtatás
 
Januárban az építőipari termelés volumene (szezonálisan és munkanap hatással igazítva) 9,8%-kal haladta meg a decemberi szintet. Az egy évvel korábbihoz képest 29,1%-os a növekedés. Ez még akkor is nagyon erős kezdést jelent, ha tudjuk, hogy az időjárásfüggő január súlya nagyon kicsi az ágazat éves teljesítményében. A rendelési mutatók visszafogottabban alakultak.


Az erős januári számok a növekedési trend folytatódását mutatják, még csak egy kis lassulás sem fedezhető fel a száguldásban.

Brutálisan indította az évet az építőipar


Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene bővült: az épületeké 28,2, az egyéb építményeké 32,2%-kal. Az épületeknél ipari és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést. Vagyis a növekedésben továbbra is jelentős szerepet játszanak az uniós forrásból finanszírozott állami beruházások.

Érdekesen alakultak a rendelési mutatók, amelyek év végi és év eleji mozgása mindig kiemelt figyelmet kap. A megkötött új szerződések volumene szépen alakult (+16,9% év/év) azonban ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,8%-kal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 24,0%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Utóbbi éppen az uniós forrásból finanszírozott projektek megrendelésében mutatkozó visszaesést jelenti, összefüggésben azzal, hogy tavaly már a hétéves költségvetési keret nagy részére leszerződött az állam, így idénre nem sok maradt. A lendület viszont összességében megmaradt, ami annak köszönhető, hogy az épületek körében ipari, kulturális és sportlétesítményekre kötöttek nagy értékű szerződéseket - ezek szintén állami aktivitást jeleznek.

A friss rendelési számok ellenére az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene már csupán 1,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, vagyis az év elején bejövő nagyobb volumenű szerződés sem korrigált a decemberi visszaesést. Ez arra utal, hogy az építőiparban az év második felétől, de különösen jövőre érdemi lassulás várható. A kép itt is tarka: az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 30,5%-kal nagyobb, az egyéb építményeké 7,4%-kal kisebb volt, mint 2018. január végén.

Brutálisan indította az évet az építőipar


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium