Csúcsra futott Kína külkereskedelmi többlete Amerikával szemben

MTI
2018. október 12. 08:48    
nyomtatás
 
Erőteljesen nőtt Kína exportja és importja szeptemberben, és bár tovább szélesedett az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi viszálya, mégis rekordnagyságúra emelkedett a kínai többlet az Egyesült Államokkal folytatott kereskedésben.


A kínai vámszolgálat pénteken közzétett adatai szerint az export értéke éves összehasonlításban 14,5 százalékkal, az importé pedig 14,3 százalékkal nőtt szeptemberben. Elemzők az export 8,9 százalékos növekedését várták az előző havi 9,8 százalékos emelkedés után, az import esetében pedig 15,0 százalékra számítottak az augusztusi 19,9 százalék után.

A kínai külkereskedelmi mérleg 31,69 milliárd dolláros többlettel zárt szeptemberben, míg elemzők 19,4 milliárd dolláros többletre számítottak az augusztusi 27,89 milliárdos szufficit után.

A politikailag is különösen kényes amerikai relációban Kína exporttöbblete 34,13 milliárd dollár volt, meghaladta az augusztusi 31,05 milliárd dolláros rekordot. Az új amerikai pótvámok dacára Kína exportja meglepően erős maradt, feltehetően azért, mert a vállalatok előrehozták beszerzéseiket. Az év első kilenc hónapjában Kína 225,79 milliárd dolláros többletet halmozott fel az Egyesült Államokkal folytatott kereskedésben, ami 15,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 196,01 milliárd dollárt.

A világ két legnagyobb gazdasága szeptember 24-én léptette életbe az újabb, kölcsönösen megemelt vámokat. Az Egyesült Államok mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki az év végéig 10 százalékos pótvámot, amelynek mértéke januártól 25 százalékra nő. Kína 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot vetett ki 60 milliárd dollárnyi amerikai árura. Előzőleg, még nyáron a két ország kölcsönösen 50-50 milliárd értékű importárura vetett ki pótvámot.

Donald Trump elnök arra akarja rávenni Kínát, hogy csökkentse a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult hatalmas többletét, változtasson kereskedelempolitikáján, hagyjon fel a technológiai transzferek kikényszerítésével és a csúcstechnológiai vállalatok állami támogatásával, tartsa tiszteletben a szerzői jogokat. Peking tagadja a vádakat, és az iparpolitikájának megváltoztatását célzó követeléseket úgy értékeli, mint a Kína gazdasági növekedésének fékezésére tett kísérlet.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium