Durva jóslattal álltak elő: Amerikát letaszíthatják a világ tetejéről

2017. november 14. 19:00    
nyomtatás
 
Kína egyre nagyobb globális befolyása, ezzel összefüggésben pedig a jüan erősödő szerepe miatt a gazdasági szereplőknek számolniuk kell azzal a lehetőséggel, hogy az amerikai dollár nem lesz mindörökké a világ közepe - véli Jim O'Neill, a Goldman Sachs vagyonkezelési részlegének egykori vezetője.


Az amerikai dollár egyeduralma nem is olyan rég még megkérdőjelezhetetlennek tűnt, hiszen legfontosabb tartalékdevizaként, illetve az árupiaci forgalom elsődleges elszámolóeszközeként évtizedeken keresztül központi szerepe volt a világgazdaságban. Az utóbbi hónapokban azonban felerősödött a spekuláció, hogy a jüan személyében belátható időn belül valódi konkurensre lelhet a zöldhasú.

Nemrég felröppent a hír Kína kapcsán, hogy a Szaúd-Arábiával hamarosan áttérhetnek a jüanalapú elszámolásra a kétoldalú olajkereskedelemben, ami nagy érvágás lenne az amerikai fizetőeszköznek, hiszen Szaúd-Arábia 1974 óta olajexportja csaknem egészét dollár elszámolással bonyolítja. Ezzel szoros összefüggésben Kína bejelentette szándékát, hogy a világ legnagyobb olajimportőreként rövidesen új, jüanalapú jegyzést vezetne be a kőolajra, ami később a Brent- és a WTI-jegyzések komoly versenytársa lehetne.

Bár sok a kérdőjel azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán megvalósítható-e az elképzelés, a kínai vezetés egyértelmű üzenetet küldött a piacoknak: hosszú idő után kihívója akadt a dollárnak.


Jim O'Neill, a Goldman Sachs vagyonkezelési részlegének egykori vezetője egy Abu Dhabiban megrendezett olajipari konferencián az amerikai dollár jövőjéről is beszélt. Állítása szerint két nagyon ellentmondásos meglátása van a zöldhasú jövőbeli hegemóniájával kapcsolatban. Egyrészt a dollárt nem lehet letaszítani a trónról, hiszen a "dollár az dollár", másrészt viszont

időközben Németország lett Kína legfontosabb kereskedelmi partnere, és amikor ehhez hasonló fejleményekkel szembesül az ember, szükségszerűen felmerül benned az a gondolat, hogy az amerikai dollár a jövőben nem fog olyan fontos szerepet betölteni, mint most.


A szakértő szerint az elkövetkező évtizedben még nem kell számítani a dollár eljelentéktelenedésére, hosszabb távon azonban a geopolitikai folyamatok a zöldhasú ellen dolgoznak.


(CNBC)
(Címlapkép forrása: Bill Str / Afp)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kiemelt privát banki tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium