Először beszélt terveiről az egészségügyi államtitkár

2018. június 14. 09:29    
nyomtatás
 
Öt nagy nemzeti egészségprogram készül a népegészségügyi cselekvési tervhez kapcsolódva annak érdekében, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota - fejtette ki a Magyar Időknek adott interjújában Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár.


Az interjú főbb pontjai:
 • A betegségek megelőzése nemcsak pénz kérdése, fejleszteni kell az emberek egészségtudatosságát.
 • Nemzeti programok indítása várható, amelyek a leggyakoribb, a lakosság nagy tömegeit érintő betegségek kialakulá sának megelőzését segíthetik.
 • Ennek alapja egy multiszektorális népegészségügyi cselekvési program.
 • Cél, hogy az emberek kevesebbet dohányozzanak, egészsé ge sebben táplálkozzanak, többet mozogjanak.
 • A népegészségügyi cselekvési programhoz kapcsolódóan öt nemzeti egészségprogram elindításáról is döntött a kormány.
 • Ezek a szív- és érrend szeri, a daganatos, a mozgásszervi, illetve a gyermekkori betegségek, valamint a mentális za varok megelőzését és kiemelt kezelését szolgálják.
 • Ezekben az adott terület országos intézetei játszanak majd vezető szerepet.
 • Folytatni szeretnék a megkezdett béremeléseket, beleértve a gazdasági-műszaki területen dolgozókat is ebbe.
 • Komplex program várható a nővérek érdekében: a bérek további fokozatos emelésével, a szakképzés támogatásával, a lakhatás és családalapítás feltételeinek javításával. Ezen belül lesz lakhatási program.
 • Határozott és gyors cselekvést ígért ezek a területeken: a kórházak pénzügyi és gazdálkodási folyamatainak ellenőr zé se, felügyelete, adósságok okainak feltárása.
 • Az elsők között kell foglalkozni a kórházi fertőzések ügyével. Hamarosan elkészül az orszá gos módszertani, cselekvési és felügyeleti rendszer, amelynek kialakításában a fertőzésekhez értő hazai szakte kintélyek vesznek részt. Kiemelt betegbiztonsági kérdés lesz a fertőzések megelőzése.
 • A senki által nem szeretett utólagos konszolidáció rendszere akkor fordítható meg, ha ezen a területen rendet teszünk.
 • A tisztiorvosi szolgálat, illetve az országos tiszti főorvos szerepének erősítése várható, valamint az ellenőrzés és a hatósági feladatok szélesítése.
 • Változtatni szeretnének a túlzott és indokolatlan antibiotikum-fogyasztás hazai gyakorlatán.
 • Három helyettes államtitkár ság fog működni a korábbi négy helyett.
 • Az egyik az egészségügyi ellátórendszer szakmai irányításával és felügyeletével, a második az ellátórendszer gazdálko dási-pénzügyi folyamatainak vizsgálatával, a szabályozottság erősítésének segítésé vel, valamint a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő felügyeletével, míg a harmadik az egészségügyi ellátórendszer ben zajló fejlesztésekkel foglalkozik majd.


Először beszélt terveiről az egészségügyi államtitkár

Nagy Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára átveszi a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől (j) az Országház Vadásztermében 2018. május 22-én. Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium