Halálozás: Magyarország elképesztően nyomorúságos helyzetben

2018. szeptember 14. 14:10    
nyomtatás
 
Az Európában élő emberek legfontosabb életminőségi adataira is látványos térképeket találunk az Eurostat most megjelent Regionális Évkönyv 2018 kiadványában. Elég csak a krónikus betegségekkel és rákos megbetegedésekkel összefüggő halálozási rátákat megnézni. Magyarország mindkét tekintetben szomorú teljesítményt tud felmutatni.

Jön a Portfolio egészségügyi konferenciája! Részletek itt:Az EU-s országok népességének egészségügyi állapotáról is jól összehasonlítható képet kapunk a kiadványból. Ebben a vonatkozásban két mutató vizsgálatára van lehetőség: a krónikus betegségek és a rákos megbetegedések okozta standardizált halálozási ráta értékét vethetjük össze NUTS-2 régiós szinten.

A krónikus betegségek (rosszindulatú daganat, ischaemiás szívbetegség, keringési betegségek, krónikus alsó légúti betegségek, krónikus májbetegségek, cukorbetegség) okozta halálozási ráta értéke a magyar régiókban kimagasló. Az EU-s átlag egyébként ebben a tekintetben 261,7 haláleset 100 ezer lakosra vetítve, míg a magyar régiókban az érték 337-360 eset között szóródik.

De ha vetünk egy pillantást az európai térképre, akkor egy újfajta vasfüggönyt láthatunk magunk előtt: a kelet-közép-európai térségben riasztóan magasak a halálozási ráták.

Halálozás: Magyarország elképesztően nyomorúságos helyzetben
Klikk a képre!

Forrás: Eurostat


Az Eurostat dokumentuma (42. oldaltól) külön is foglalkozik a magyarországi helyzettel, annyira kirívó. A krónikus betegségekkel összefüggő halálozási ráta az észak-magyarországi régióban a legmagasabb egész Európában, de az 5. helyen végzett Észak-Alföld is.

Halálozás: Magyarország elképesztően nyomorúságos helyzetben
Klikk a képre!


Szinte hasonló a régiós kép a rákos halálozások tekintetében is, de talán még koncentráltabban jelentkezik a probléma Kelet-Európában.

Magyarország viszont ebben a tekintetben is kedvezőtlen pozícióban van. A hét magyar régió mindegyike a legmagasabb értéket produkáló (top 10-es) térségek között helyezkedik el. Erre az Eurostat anyaga külön is felhívja a figyelmet.

Halálozás: Magyarország elképesztően nyomorúságos helyzetben
Klikk a képre!

Forrás: Eurostat


Mindezek fényében nem meglepő, hogy a kormány népegészségügyi programok végrehajtását tervezi, melyek koncepciója már elkészült. Ezzel kapcsolatban a legutóbbi hír, hogy október elsején megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, vezetője az országos tisztifőorvos lesz.

Halálozás: Magyarország elképesztően nyomorúságos helyzetben

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium