Megdöbbentő, elszomorító - Kiakadtak az érintettek az egészségügyi béremelés mértékén

2019.04.23 09:31

Csalódottak az érdekvédők.

Soron kívüli egyeztetést kezdeményeztek az egészségügyi kormányzattal az ágazati érdekvédők, mert a béremelésre vonatkozó átfogó javaslataikkal nem foglalkozott érdemben múlt heti ülésén a kormány - írja a Népszava.

November 6-án Portfolio Private Health Forum. Hamarosan indul a jelentkezés, érdemes figyelemmel követni a Portfolio Konferencia oldalát!

Az érdekvédők korábban olyan béremelési javaslatokat adtak át az egészségügyi kormányzatnak, ami mind a szakdolgozók, mind az orvosok mind az egészségügyben a gazdasági, műszaki területen dolgozók ügyét kezelte volna. Ezért csalódottak az érintettek, mert nem tudják, mi történt a bértábla-javaslataikkal a múlt heti tematikus kormányülésen. A kabinet ülését követő tájékoztatón már csak a szakdolgozók négylépcsős béremelése került szóba.

2019.04.19 08:48 Nem döntött a kormány az egészségügy nagy átalakításáról

Elszomorító, megdöbbentő. Hosszú hónapok óta egyeztettünk a tárcával, ezért is érthetetlen, és óriási elkeseredést okoz az, ami történt, illetve nem történt meg
- kommentálta a lapnak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten azt jelentette be, hogy az ápolók és a szakdolgozók bére idén júliustól 8 százalékkal, jövőre 14 százalékkal, 2021-ben 20 százalékkal, 2022-ben pedig újabb 30 százalékkal nő. Ismertetése szerint a béremelés idén 35 milliárd, jövőre 146 milliárd, 2021-ben 233 milliárd és 2022-ben 423 milliárd forintot jelent költségvetési kiadásként.

Nem tudjuk értelmezni a bejelentést
- mondta a lapnak. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Szerinte az idei évre bejelentett 8 százalékos emelésről már korábban döntött a kormány, abban csak annyi az újdonság, hogy a kifizetését előrehozták novemberről júliusra. Az idei évre szánt 35 milliárd forintos összeg sokkal nagyobb keret, mint amennyi a bejelentett béremeléshez szükség van.

Balogh Zoltán arról is beszélt, hogy az ágazati érdekegyeztetésen három bértábla javaslat beterjesztéséről döntöttek. Ha ezek közül bármelyik is megvalósult volna, akkor idén júliustól 25%-os béremelés lett volna, nem 8%, amit a kormány most ismét bejelentett.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

További ajánlataink

Összeomlott a peso, lemondott az argentin gazdasági miniszter

Pedig szerinte mindent megtett az országért.

Kiszivárgott, mire számít a brit kormány a rendezetlen kilépés után

Azt nem lehet mondani, hogy illúziókkal készülnek a hard Brexitre.

Elemzők szerint számítani lehetett rá, hogy marad a hitelminősítésünk

Mivel már tavasszal felminősítették Magyarországot.

Donald Trump tényleg megvásárolná Grönlandot

Ezt az elnök gazdasági tanácsadója állítja.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF