Egy ország, amelyet a teljes pusztulás fenyeget - Magyarországnál is rosszabb a helyzet

2018. május 17. 14:23    
nyomtatás
 
  • Az ENSZ előrejelzése alapján Bulgária szenvedheti el a legnagyobb népességcsökkenést a 21. században az egész világon.
  • A szervezet prognózisa szerint a népesség a jelenlegi 7 millióról az évszázad végére 4 millió alá eshet, ami drámai visszaesés, tekintve, hogy az 1980-as évek közepén még közel 9 millióan éltek az országban.
  • A legnagyobb problémát jelenleg nem az elvándorlás, hanem a természetes népességfogyás jelenti: van olyan területe Bulgáriának, ahol tavaly 1,6%-os természetes fogyást regisztráltak. Csak összehasonlításképp: Magyarországon a legrosszabb helyzetben lévő megyében fele ekkora sem volt a természetes fogyás 2017-ben.
  • Ha ez nem lenne elég, a rohamosan öregedő népesség garantálja, hogy az ország egy demográfiai időzített bombán üljön.Ha a jelenlegi népesedési folyamatokban nem következik be radikális változás, akkor a közép-kelet-európai országok nagy részének jelentős népességcsökkenéssel kell számolnia az évszázad végéig. Ez egy olyan probléma, ami a térség összes országát érinti. Nem véletlenül jelezte Orbán Viktor többször is az elmúlt egy évben, hogy az új kormányciklus egyik legfontosabb feladata a demográfiai helyzet javítása lesz. Emlékezetes volt az elmúlt hetekben a horvát államfő kiborulása is, amelyben azonnali cselekvésre szólította fel a kormányt a népesedési katasztrófa megakadályozása érdekében.

2018.04.26 10:26 A magyar katasztrófa elkerülhetetlen, fogyni fogunk akkor is, ha teljesül Orbán álma

2018.05.07 13:49 Pusztulás fenyegeti a szomszéd országot - Kiszivárgott a horvát elnök válságterve

Ha Magyarország és Horvátország helyzetét rossznak ítéljük meg, akkor Bulgáriára nem túlzás a kilátástalan kifejezést használni, hiszen az egész régióban, sőt, az egész világon ez az ország szenvedheti el a legnagyobb népességcsökkenést a 21. század első felében.

Egy ország, amelyet a teljes pusztulás fenyeget - Magyarországnál is rosszabb a helyzet


Bár az ENSZ előrejelzése szerint a 21. század második felében lassulhat a fogyás üteme, az évszázad végére alapesetben így is 4 millió alá eshet Bulgária népessége a jelenlegi 7 millió környékéről, ami egészen drámai mértékű csökkenés néhány évtized leforgása alatt. Pláne úgy, hogy az 1980-as években még majdnem 9 millióan éltek az országban.

Egy ország, amelyet a teljes pusztulás fenyeget - Magyarországnál is rosszabb a helyzet


A gyors népességfogyás két tényezőből tevődik össze. Egyrészt ott van az elvándorlás problémája, ami egyik kelet-közép-európai ország számára sem ismeretlen jelenség: elsősorban a fiatal, szakképzett munkavállalók hagyják el az országot a jobb élet reményében, amire minden esélyük megvan, tekintve, hogy Bulgária az EU legszegényebb tagállama a legalacsonyabb fizetésekkel. Beszédes statisztika, hogy tavaly például a kivándorlók 70%-a 39 év alatti volt. Nettó értelemben (vagyis a befelé irányuló migrációval korrigálva) 2010 és 2017 között 54 ezer ember hagyta el az országot, ami már nem is olyan óriási szám, legalábbis ahhoz képest, ami az 1990-es években lezajlott. Az akkori tömeges kivándorlás alapozta meg a mostani gyászos demográfiai helyzetet.

Egy ország, amelyet a teljes pusztulás fenyeget - Magyarországnál is rosszabb a helyzet


A kivándorlásnál jelenleg sokkal nagyobb problémát jelent a természetes népességfogyás gyors üteme.

Az ezredforduló óta 720 ezerrel több ember halt meg, mint amennyi született, vagyis éves átlagban a természetes fogyás mértéke 40 ezer fő volt.

Egy ország, amelyet a teljes pusztulás fenyeget - Magyarországnál is rosszabb a helyzet


Ez még abszolút értékben is magasabb a magyar népességfogyásnál, holott a bolgárok közel 3 millióval kevesebben vannak, mint mi. A természetes népességváltozás tavaly Bulgária összes régiójában negatív volt, az ország egyes területei viszont egészen elképesztő tempóban halnak ki. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen a bolgár folyamatokat kontextusba helyezni, jöjjön először egy magyar ábra a KSH 2017-es Népmozgalom kiadványából, ami az ezer lakosra jutó természetes fogyást mutatja megyénként.

Egy ország, amelyet a teljes pusztulás fenyeget - Magyarországnál is rosszabb a helyzet


Látszik, hogy a legtöbb megyében 4 és 7 ezrelék körüli természetes népességfogyás volt a jellemző, de még a legrosszabb esetben sem haladta meg érdemben ez a szám a 7 ezreléket. Bulgáriában ennél sokkal rosszabb volt a helyzet.

Egy ország, amelyet a teljes pusztulás fenyeget - Magyarországnál is rosszabb a helyzet
Klikk a képre!


Az ország északnyugati és nyugati részein több olyan régió is akad, ahol jócskán 10 ezrelék feletti volt a természetes népességfogyás mértéke tavaly, sőt, Vidinben ez a szám 16,2 ezrelék volt. A vidéki területek helyzetét tovább rontja, hogy a belső migrációs folyamatok következtében még inkább elnéptelenednek, hiszen a fiatalok - érhető módon - a nagyobb városok vonzáskörzetébe költöznek, hiszen ott sokkal nagyobb esélyük van munkát találni.

Ha a fentiekhez hozzávesszük, hogy a bolgár társadalom rohamtempóban öregszik, ennek megfelelően pedig folyamatosan emelkedik a függőségi ráta, vagyis a 65 évnél idősebbek, illetve a 15 és 64 év közöttiek aránya, kész is a recept egy demográfiai katasztrófához. Nem véletlenül fogalmazott úgy nemrég a bolgár munkaügyi miniszterhelyettes, hogy ez az egész demográfiai folyamat egy időzített bomba, ami fel fog robbanni, ha sürgősen nem tesznek ellene valamit.(Címlapkép forrása: DIMITAR DILKOFF / AFP)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Senior portfólió-menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium