FONTOS Megjött a Standard and Poor's ítélete Magyarországról
 
Előfizetői tartalom

Egyelőre nincs bajban az MNB, de később kellemetlen választásra kényszerülhet

Portfolio
Az MNB március kamatdöntését követő kommunikációs zsonglőrködése alapján a holnapi ülésen szinte biztosan nem fognak a kamatokhoz hozzányúlni a döntéshozók, ami a Portfolio által megkérdezett elemzők várakozásaiban is tükröződik. Az, hogy kell-e még kamatot emelnie a jegybanknak az idén, és ha igen, akkor hány alkalommal és mennyit, az a következő hónapokban beérkező inflációs adatok és a külső környezet alakulásának függvénye. Mindenesetre a jegybank laza kommunikációja következtében a kamatemelési várakozások láthatóan enyhültek. Nem kizárt azonban, hogy később kellemetlen dilemmával kell majd szembesülnie az MNB-nek: a hitelesség érdekében vagy megteszi a szükséges lépéseket a monetáris szűkítés irányába, vagy kitart gazdaságélénkítési céljai mellett.

A márciusi kamatdöntő ülésen bekövetkezett 10 bázispontos betéti kamat emelés és a kiszorítandó likviditás mennyiségének csökkentése egyszeri, egyedi szigorítás volt, a Magyar Nemzeti Bank adatvezérelt üzemmódba lépett - ez volt az előző havi nagy jegybanki döntés, illetve az azt követő kommunikáció legfontosabb üzenete.Negyedévről negyedévre újraépítjük a képünket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés