Elképesztő tempóra kapcsolt az építőipar

2019. április 15. 09:00  english version   
nyomtatás
 
2019 februárjában az építőipari termelés volumene 48,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A növekedési ütem a korábbi, szintén meglepetéseket hozó hónapokhoz képest is óriási.


Az építőipar a 2016-os fékezés óta gyorsuló ütemben növekszik. A 2015-ös kibocsátási szinthez képest (ez volt az előző uniós költségvetési ciklus csúcsa) már 70%-kal jár magasabban a termelés volumene.

Elképesztő tempóra kapcsolt az építőipar


Az ágazat minden szegmense dinamikusan bővül. Éves alapon az épületek 39,4, az egyéb építmények főcsoportja 65,4%-kal növekedett. A KSH közlése szerint az épületeknél ipari, lakó- és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést. Miközben 2018-ban inkább az EU-forrásokhoz kötődő állami infrastruktúrafejlesztések húzták jobban az ágazatot, az utóbbi hónapokban a magánberuházások aktivizálódtak, ezt mutatja a főcsoport szerinti bontás:

Elképesztő tempóra kapcsolt az építőipar


A növekedés szerkezetében megfigyelhető változás azért is biztató, mert arra utal, hogy az uniós források közelgő elfogyása után is maradhat erő az ágazatban. Mindenesetre a rendelésállományok alakulása egyelőre még lassulást ígér, hiszen hiába a sok megkötött új szerződés, a sok kifutóban lévő projekt miatt a teljes rendelésállomány nem emelkedik tovább historikus csúcsáról.

Elképesztő tempóra kapcsolt az építőipar

Részletekért kattints ide!

A megkötött új szerződések volumene 22,1%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 178,3%-kal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 40,8%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál (utóbbi az EU-projektek már említett apadásának a következménye). Az azért említésre méltó, hogy az épületek körében is több állami megrendelés fut: a nagy értékű ipari beruházások mellett kulturális és sportlétesítmények kivitelezésére kötöttek szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 2,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 53,2%-kal nagyobb, az egyéb építményekre vonatkozóké 10,6%-kal kisebb volt, mint 2018. február végén.

Elképesztő tempóra kapcsolt az építőipar

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium