Előfizetői tartalom

Szinten tartja a kitermelést az OPEC, esik az olajár (2.)

Portfolio
Az OPEC a jelenlegi szinteken kívánja tartani kitermelését, vagyis az előttünk álló időszakban a novemberi értéknek megfelelő napi 30 millió hordónyi olajat fog a felszínre hozni. A világkitermelés harmadát adó kartell ezzel a lépésével szakított a korábbi hagyományokkal, melyek szerint minden egyes tagnak egy előre meghatározott kitermelési kvótát osztottak ki. Az persze nem is működött megfelelően, hiszen az utóbbi években annál rendre nagyobb mennyiségben termeltek egyes országok. A Brent jelentősebbnek mondható, 2% feletti esést produkált a bejelentést követően. Bár a többi nyersanyag ára is esik, ennél kisebb mértékű elmozdulásokat lehet megfigyelni.

Az OPEC ülésen elhangzottak szerint az olajár jelentős mértékű 2011-es volatilitásában a fokozottabb spekulatív mozgások a felelősek. Ezeket elsősorban a geopolitikai feszültségek okozták, nem pedig a fizikai kereslet/kínálati viszonyok alakulása. A kartell figyelmeztetett, hogy az európai adósságválság lefele mutató kockázatokat jelent a világgazdasági növekedésre nézve...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés