Előfizetői tartalom

Felforgathatják Törökországot a közelgő választások

Portfolio
Törökország növekedési kilátásai gyengék és a strukturális reformok lendületét újjá kell éleszteni ahhoz, hogy ezeken változtatni lehessen - írják a JP Morgan elemzői helyszíni jelentésükben. Az elemzők török szakértők véleménye alapján úgy látják, az export visszaesését a gyenge líra csak részben kompenzálhatja, ugyanis a kivitel főleg euróban történik. Ám ennél is fontosabb lehet, hogy a fogyasztói és befektetői bizalom számottevően visszaesett az utóbbi években, ami tartósan kártosíthatja a növekedést. A törökök június 7-én új kormányt választanak, aminek sok idő után ismét tétje lehet, ugyanis még ha Erdogan elnöknek nem is sikerül alkotmányos többséget szereznie, a kormányzópárt negyedik ciklusában a gazdasági és monetáris politikai vezetőség egy része mindenképpen cserélődni fog.

Egy ideje nem hasít jól a török gazdaságAz export teljesítménye legutóbb az oroszországi és iraki problémák miatt gyengült - ez a két ország a törökök legfőbb külpiaca -, amit csak kismértékben kompenzált az Egyesült Államok féle való terjeszkedés. Noha a gyenge líra ebből a szempontból jól jöhet, annak pozitív hatása korlátozott lehet, mivel főleg euróban exportálnak....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés