Figyelmeztetett az OMSZ: nincs jó hírük az esővel kapcsolatban

2018. november 8. 09:06    
nyomtatás
 
Hosszú hetek óta, sokfelé három hónapja fokozódik a csapadékhiány Magyarországon. A talaj egyrészt jóval melegebb az átlagosnál, de ami igazán lényeges, hogy szinte országszerte rendkívül száraz a föld, ami már káros a növényzet szempontjából - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésében. Jelentős, nagy területre kiterjedő eső legutóbb szeptember első napjaiban fordult elő, az is csak a Dunántúlon. Minél előbb legalább 20-30 milliméter esőre lenne szükség, de egyelőre ennek nyoma sem látszik: a középtávú előrejelzések szerint a következő 10-12 nap során sem valószínű nagyobb mennyiségű csapadék, pedig az ország jelentős részén hatalmas szükség lenne rá.


Az elmúlt héten jelentősebb csapadék hétfő reggelre hullott az országban, a legtöbb délnyugaton (15-25 mm), a legkevesebb a Tiszántúlon és Baranyában. A hét további részén esett eső mennyisége szinte elenyésző volt, a melegben gyorsan el is párolgott. Szeptemberben a keleti országrészben 20-40, míg októberben országszerte 15-40 mm-rel kevesebb eső esett az átlagosnál. Ha ehhez hozzávesszük az augusztusi 20-30 mm-es hiányt is, akkor összességében főleg a keleti országrészben többfelé 70-90 mm-es negatív eltérés adódik.

Figyelmeztetett az OMSZ: nincs jó hírük az esővel kapcsolatban


A helyzet kialakulásához a csapadékhiány mellett az elmúlt hetek sokéves átlagnál jóval melegebb időjárása is hozzájárult - áll az OMSZ elemzésében. A talaj országszerte nagyon száraz, főleg az Alföldön, a 40% alatti értékek nagyon alacsonyak, az már káros a növényzet szempontjából. 100-170 mm csapadék kellene a fölső 1 m-es réteg telítéséhez.

Figyelmeztetett az OMSZ: nincs jó hírük az esővel kapcsolatban


Az elhúzódó csapadékhiányos állapot megviseli a vetéseket; sokfelé szenved a repce, mely már eleve hiányosan, nehezen, alacsony tőszámmal kelt, az őszi búza kelése pedig többfelé még alig tudott megindulni a száraz talajban. A nyugati, délnyugati vidékeken nincs ekkor probléma, mert arrafelé esett némi eső az elmúlt időszakban. A nyugati és helyenként az északi országrészben, ahol van nedvesség a talajban, ott aránylag jó, vagy nagyon jó állapotban vannak az őszi vetések. Nyugaton a repce többfelé már túlfejlett a melegben. A száraz talajú területeken, az ország döntő részén azonban a repce vegetál, épphogy túlél. Az őszi kalászosok vetéséhez a száraz talajban már a magágy előkészítése is rendkívül nehéz volt, a vetés nagyon vontatottan kelt, és jelenleg is nehezen fejlődik.

Az őszi talajmunkákat a száraz talajban csak nagyobb költséggel lehet elvégezni, a gépeket sokkal jobban megviseli a kemény talaj, és a munka eredménye sem jó minőségű. Minél előbb legalább 20-30 mm esőre lenne szükség, de egyelőre ennek nyoma sem látszik a következő 10-12 napra vonatkozó számításokban. A szokatlanul magas hőmérséklet összességében nem kedvező a növények számára, ugyanakkor a csapadékhiány miatt elsősorban az őszi kalászosok fejlettségben késésben vannak. Enyhe időre van szükség ezek kellő megerősödésére, hogy a téli hidegeket majd jól bírják, de ha nem jön a csapadék, akkor nem tud fejlődni.

A legfrissebb műholdas vegetációs index térképen a növényzet zöld tömegének mennyisége drasztikus csökkenést mutat. Az előző időponthoz képest bekövetkezett változást ábrázoló térképen a lombjukat vesztő erdők rajzolódnak ki dominánsan a vörös színekkel. Az anomália térkép szerint a Dunántúlon átlagos körüliek az értékek, de attól keletre jelentős negatív eltérés figyelhető meg, mely egyértelműen az aszályos időnek tudható be.

Figyelmeztetett az OMSZ: nincs jó hírük az esővel kapcsolatban

Nagyobb interaktív térképért katt!

A hét további részében nagy változásra nem számíthatunk: csendes, őszi idő valószínű számottevő csapadék nélkül. Leghamarabb vasárnap eshet eső, de egyelőre annak mennyisége nagyon kevésnek mutatkozik. A talaj nedvességi állapota alig változik a héten, hőmérséklete lassan tovább csökken.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Privát & prémium bankár
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium