Lezajlott a Trump-Orbán találkozó

MTI/Portfolio
2019. május 13. 20:40  english version   
nyomtatás
 
Hétfő este rövid tárgyalást tartott Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a washingtoni Fehér Házban.


Az amerikai politikus a CNN amerikai hírtelevízióban közvetített képsorok szerint az épület egyik bejáratánál személyesen fogadta a magyar kormányfőt, akivel kezet fogtak, üdvözölték a fotósokat, majd beléptek az épületbe. Az M1 információi szerint Orbán Viktor érkezés után először a vendégkönyvbe írt, majd elkezdték a negyed órásra tervezett négyszemközti megbeszélést az elnökkel.

Az Index beszámolója szerint a két vezető a négyszemközti megbeszélés után az ovális irodában sajtónyilatkozatot tett. Trump megköszönte Orbánnak, hogy ott van. Szerinte Orbán hozzá hasonlóan ellentmondásos személyiség, de ezzel nincsen baj. Azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök jó munkát végzett, biztonságban tartotta Magyarországot. Azt mondta, kicsit már megismerték egymást Orbánnal, a további megbeszélésükön szó lesz a NATO-ról, kereskedelmi kérdésekről is.

Lezajlott a Trump-Orbán találkozó

Getty

Orbán utána megkérdezte, hogy ő is szólhat-e. Azt mondta, nagyon büszkék arra, hogy sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok rendkívüli fejlődéséhez. Azt mondta, nagyon örül, hogy újra a Fehér Házban lehet, ahol húsz éve járt először, újra fiatalnak érzi magát. A várakozásai szerint erősíteni lehet majd a két ország stratégiai szövetségét, és globális politikai kérdéseket is meg akar beszélni. Szerinte sok kérdésben - például migráció, NATO, terrorizmus elleni harc, keresztény közösségek megvédése - hasonló a megközelítésük.

A nyilatkozatok után az újságírói kérdések szinte kizárólag a Kínával folytatott kereskedelmi konfliktusra vonatkoztak.
Így egyelőre nem sokat tudni arról, hogy a kilátásba helyezett gazdasági vonatkozású témákról, illetve az esetleges kétoldalú megállapodások ügyében mire jutottak a felek a mindössze körülbelül negyedórás négyszemközti megbeszélés alatt.


A Fehér Ház a magyar miniszterelnök fogadásáról szóló múlt heti közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a két politikus tárgyalására Magyarország NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából kerül sor. A megbeszélésen az előzetes tájékoztatás szerint kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekre összpontosítanak.

A témacsomag egyik legérdekesebb eleme az energetika lehet. Az Egyesült Államok kitartóan igyekszik növekvő piaci részarányt elérni a bővülő gáztermeléséből eredő egyre erősödő cseppfolyósított-földgáz-exportja (LNG) számára, az ügynek mások mellett Mike Pompeo külügyminiszter korábban kelet-európai körúton is igyekezett támogatást szerezni. A magyar kormány az orosz gázzal összevetve magasabb költségei miatt ezidáig ellenállni látszott az amerikai nyomásnak.

Értesülések szerint a magyar kormányfő jelentős üzlet ígéretével érkezhetett Washingtonba; a Direkt36 szerint gázvásárlásban, hadibeszerzésben is amerikai érdekeknek megfelelő döntések születhetnek az Orbán-kormányban. Trump viszont felvetheti az orosz és kínai kapcsolatok alakulását, főleg mivel épp kereskedelmi háborúban állnak Kínával. A kiberbiztonsági kérdéseken az USA valószínűleg a Huawei ügyét érti.

2010-es megválasztása óta most először az amerikai elnökkel tárgyal Washingtonban Orbán Viktor. A magyar kormányfő az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki amerikai látogatásának fő céljaként .

Címlapi és belső kép: Getty

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium