Gyűlnek a sötét felhők - Lassabban nőhet az EU gazdasága

2018. július 12. 11:59    
nyomtatás
 
A növekedés 2018-ban és 2019-ben várhatóan erős marad az EU-ban és az euróövezetben egyaránt, ebben az évben 2,1%-kal, jövőre 2%-kal - közölte az Európai Bizottság. Ez azonban 0,2%-ponttal alacsonyabb előrejelzés az idei évre nézve, mint tavasszal. Az előrejelzés szerint a kedvezőtlen külső környezet - például az Egyesült Államokkal fennálló növekvő kereskedelmi feszültségek - mérsékelheti a bizalmat és káros hatással lehet a gazdaság bővülésére.


Az idei év második felében a növekedés dinamikája várhatóan némileg erősödni fog, mivel a munkaerőpiaci feltételek javulnak, a háztartások adósságállománya csökken, a fogyasztói bizalom változatlanul magas és a monetáris politika is támogató marad. Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök, aki egyben a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos is kiemelte:

Az európai gazdasági tevékenység az idei évre az euróövezetre és az EU-28-ra vonatkozóan előre jelzett 2,1%-os GDP-növekedés mellett stabil marad. Ennek ellenére május óta a GDP-növekedés lefelé történő módosítása rámutat, hogy a kedvezőtlen külső környezet - például az Egyesült Államokkal fennálló növekvő kereskedelmi feszültségek - mérsékelheti a bizalmat és káros hatással lehet a gazdaság bővülésére.


Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos kijelentette:

a monetáris politika alkalmazkodó és a munkanélküliség tovább csökken. A tavaszhoz képest történt enyhe lefelé irányuló módosítás a kereskedelmi feszültségek és a politikai bizonytalanság bizalomra gyakorolt hatását, valamint az emelkedő energiaárakat tükrözi. Előrejelzésünk szerint 2018-ban és 2019-ben folytatódik a bővülés, jóllehet a protekcionista intézkedések további fokozódása egyértelmű lefelé mutató kockázatot jelent.


Pierre Moscovici hozzátette: a kereskedelmi háborúknak nincsenek nyertesei, csak áldozatai.


Az EU és az euróövezet tartós gazdasági növekedésének alapvető feltételei továbbra is fennállnak: a növekedési ráták mérséklődése részben ideiglenes tényezők eredménye, de a fokozódó kereskedelmi feszültségek, a magasabb olajárak és az egyes tagállamokban jelentkező politikai bizonytalanság valószínűleg szintén szerepet játszott ebben.

Az olajárak tavasz óta történt emelkedése következtében az infláció a jelenlegi előrejelzések alapján idén átlagosan 1,9% lesz az EU-ban és 1,7% az euróövezetben. Ez mindkét területen 0,2 százalékpontos emelkedést jelent tavasz óta. A 2019-re vonatkozó előrejelzés az euróövezet esetében 0,1 százalékponttal, 1,7%-ra emelkedett, de változatlanul 1,8% maradt az EU esetében.

Megjegyzik, hogy az előrejelzés alapforgatókönyve nem számol a kereskedelmi feszültségek további fokozódásával. Ha azonban mégis növekednek a feszültségek, az negatívan befolyásolná a kereskedelmet és a beruházásokat, és minden érintett országban csökkentené a jólétet. Az egyéb kockázatok közé tartozik az esetleges pénzügyi piaci volatilitás, amely többek között geopolitikai kockázatokhoz kapcsolódik.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium