Előfizetői tartalom

Ha megpiszkálják Iránt, jön a 250 dolláros olaj

Portfolio
A nyugati hatalmak nem nézik jó szemmel az iráni atomprogram előre haladását, és az utóbbi hetekben újabb szankciókat vezettek be az országgal szemben. Amennyiben az EU, majd azt követően más, az iráni olajexport szempontjából fontos országok is korlátozzák iráni olajszállításaikat, az a jelenlegi 110 dolláros szintekről újabb magasságokba kergethetné az olajárat (elérve akár a 2008-as 150 dolláros csúcsot). Amennyiben olajlétesítmények is sérülnek, illetve a vízi olajszállítások tekintetében kiemelten fontos Hormuzi-szorost elzárják, úgy rövid idő alatt (legalábbis az 1979-es iráni forradamat, majd iráni-iraki háborút követő ármozgásokból kiindulva) 250 dolláros, vagy afölötti magasságba ugró olajárral is számolni kell.

Miután a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség november eleji jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy Irán atomfegyver létrehozásán dolgozik, a nyugati hatalmak újabb, egyre keményebb szankciókat sújtották az országot. Az Európai Unió egészen odáig merészkedett, hogy már az iráni olajimport korlátozását tervezi, miközben az energiaügyi biztos reményei szerint más országok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés