Hátraarcot csinált Salvini - fokozódik az olasz káosz

2019. augusztus 14. 10:16    
nyomtatás
 
Bár Matteo Salvini olasz Liga-vezér mielőbbi előrehozott választásokat akart elérni a múlt héten kirobbantott kormányválsággal, de tegnap este mégis egy olyan javaslat mellé állt oda, ami az előrehozott választásokat legalább több hónappal, de akár egy évvel el is tolhatja. Az utóbbi napokban egyébként az összes vezető olasz politikus mást tett, mint amit előtte hetekig mondott, így a belpolitikai káosz tovább fokozódott. Augusztus 20-ra mindenesetre nagyon figyelni kell, mert aznap dől el a Conte-kormány sorsa.


Egy hete robbantotta ki Salvini az olasz kormányválságot azzal, hogy kimondta: szerinte működésképtelen az Öt Csillag és a Liga által 14 hónapja vitt koalíciós kormány és pénteken be is nyújtotta a kormány elleni bizalmatlansági indítványt. Kimondott célja az volt, hogy még őszig le tudják zavarni az előrehozott választásokat, amire sok évtizede nem volt példa Olaszországban.

2019.08.09 11:49 A világháború óta példátlan olasz kísérletre szakadnak a piacok

Mivel az olasz szenátusi vezetők nem tudtak hétfőn dönteni arról, hogy mi legyen a bizalmi szavazás menetrendje, ezért kedden már a Szenátusban zajlott a vita és itt sokak meglepetésére Salvini már azt mondta: támogatja az Öt Csillag által régóta szorgalmazott reformot, hogy 345 fővel megvágják az olasz törvényhozás két házának együttes létszámát, ha utána rögtön meg tudják tartani a választásokat. Arra, hogy az előrehozott választások akár jelentősen későbbre is csúszhatnak, tegnap már felhívtuk a figyelmet:

2019.08.12 11:17 Kimondták Salviniék: maradunk az eurózónában, de nagyobb deficitet akarunk

Salvini lépése azért furcsa, mert a létszámvágás után választókerületi átszabás és a választási törvény módosítása is következne, így mire minden jogi procedúra végigmenne, legalább több hónap eltelne. Azaz Salvini nem érné el célját, miszerint egy nyáron lezavart kampány után ősszel, október első feléig megtartott előrehozott választásokon már ő kerül a kormányfői pozícióba.

A Liga-vezér hátraarcát megmagyarázhatja, hogy a legutóbbi napokban több vezető politikai döntéshozó is mást mondott, mint előtte hosszú ideig és így például annak az eddig elképzelhetetlen forgatókönyvnek az esélye megnőtt, hogy az Öt Csillag és a Demokrata Párt összefog és ők alakítanak kormányt, kiszorítva így a hatalomból a Ligát és magát Salvinit.


A Liga egyik névtelenséget kérő vezető forrása úgy fogalmazott a Politico-nak:
Salvini elkalkulálta magát, hibát vétett és most próbálja ezt korrigálni.

Hátraarcot csinált Salvini - fokozódik az olasz káosz


Matteo Salvini felszólal az olasz törvényhozásban 2019. augusztus 13-án. Simona Granati - Corbis/Getty Images


Az Öt Csillag és a Demokrata Párt (PD) összefogási kísérlete tegnap este is látszott: mindkét párt támogatta, hogy Salvini javaslatával ellentétben ne augusztus 14-én, hanem csak 20-án kerüljön sor a bizalmi szavazásra, illetve előtte Guiseppe Conte miniszterelnök mondjon beszédet a Szenátusban. Két ok miatt is húzni akarják az időt az Öt Csillagban és a PD-ben:
  • egyrészt azért, hogy ne Salvini tudja dominálni a menetrendet és legyen idő végiggondolni az esetleges szövetségeket
  • másrészt azt is, hogy a bizalmatlansági indítvány minél későbbi megszavazásával ne legyen már idő október első feléig lezavarni egy előrehozott választást, ugyanis addigra le kell adni az Európai Bizottságnak a 2020-as költségvetést, márpedig előtte azt még a parlamentben hosszasan meg is kell vitatni.

Lényeges egyébként, hogy ha augusztus 20-án meg is bukik a Conte-kormány, Sergio Mattarella államfő kezében van a döntés, hogy milyen irányba halad tovább a politikai káosz: kinek adja meg a kormányalakítás esélyét, illetve ha ezek a kísérletek sikertelenek lennének, akkor mikor dönt úgy, hogy feloszlatja a parlamentet és kiírja az előrehozott választásokat. Valószínűleg nem azok a politikai fordulatok voltak az utolsók ebben a káoszban, amit az elmúlt 1-2 napban láttunk.

A piaci feszültség mindenesetre kicsit csökkenni látszik, hiszen az euró érdemben nem reagált a dollárral szemben a tegnap esti fejleményekre (ma reggelig sem), az olasz kötvényhozamok pedig 1-2 bázisponttal süllyedtek ma reggel. Az olasz tőzsde viszont 1% körüli eséssel kezdett.

Hátraarcot csinált Salvini - fokozódik az olasz káoszCímlapkép forrása: Simona Granati - Corbis/Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium