Hol tartunk a németekhez képest?

2018. március 12. 12:53    
nyomtatás
 
A családi vállalkozások fontosságáról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, miután bejelentették a Rosenberger Magyarország Kft. hatmilliárd forint értékű új beruházását. Ennek kapcsán összefoglaltuk, hogy miként teljesítenek a hazai "családi" cégek.


A német családi vállalkozások a német emberek 68 százalékának adnak munkát, és a teljes német gazdasági teljesítménynek mintegy 50 százalékát adják. "Ide szeretnénk eljutni mi is" - mondta Orbán Viktor hétfőn Nyírbátorban, ahol bejelentette az alkatrészgyártó Rosenberger Magyarország Kft. mintegy hatmilliárd forint értékű új beruházását.

Magyarország is szeretne olyan családi vállalkozásokat, amelyek hasonló eredményeket és sikereket érnek el, mint a németországiak - mondta Orbán Viktor.

Olyan gazdaságot szeretnénk, mint a német, a családi vállalkozások adják a jövőben a reményeink szerint majd a teljes magyar gazdasági teljesítmény felét, és azt szeretnénk, ha a magyar embereknek mintegy hatvan-hatvanöt százaléka a magyar tulajdonú gyárakban és üzemekben dolgozhatna

- fogalmazott a miniszterelnök.

Mit láthatunk Magyarországon?


Ugyan "családi-nem családi" bontás nem áll rendelkezésre a vállalati szférát tekintve, azonban "magyar-külföldi" tulajdonú, illetve "kkv-nagyvállalat" bontás létezik.

A külföldi irányítású vállalatok nagy szerepet töltenek be a magyar gazdaságban. Mint a KSH összehasonlításából kitűnik, az Európai Unióban Írország után Magyarországon volt a legnagyobb a külföldi cégek hozzájárulása a bruttó hozzáadott értékből, meghaladva az 50%-ot:

Hol tartunk a németekhez képest?
Klikk a képre!


Ez azonban nem olyan nagy probléma, hiszen ezek a cégek sokkal jobban teljesítenek a hazaiaknál. Az összes cég közül ugyan mindössze 3,2% számít külföldinek, mégis ők adják az összes vállalkozás árbevételének 53%-át, és a munkavállalók 26%-át foglalkoztatják.

Hol tartunk a németekhez képest?


A "kkv-nagyvállalat" bontás szerint 2016-ban a kis- és középvállalkozások a vállalkozási szférában foglalkoztatottak kétharmadának biztosítottak munkalehetőséget. Ugyanakkor a hozzáadott érték 43, a nettó árbevétel 42, a nemzetgazdasági beruházások 34%-ával járultak hozzá a vállalkozások teljesítményéhez.

Ebből is látszik, hogy habár a foglalkoztatásban nagy súlyt képviselnek, a többi tényezőben alulmaradnak a multikkal szemben. A Portfolio a közelmúltban bemutatta: a külföldi cégeknél sokkal magasabb az egy főre jutó hozzáadott érték, mint a hazai cégeknél, miután fejlettebb technológiát alkalmaznak.

Hol tartunk a németekhez képest?


Igaz, sok kritika érte a külföldi cégeket azért, mert kevesebbet fizetnek, mint amennyit fizethetnének (illetve ami a termelékenységükből adódik), összességében még így is sokkal jobban fizetnek, mint a hazai vállalatok/kkv-k. A külföldi vállalatok termelékenysége 2,5-3-szorosa a hazai tulajdonú vállalatoknál regisztrált szintnek, míg a bérekben 2,1-2,3-szoros a különbség.

Hol tartunk a németekhez képest?Ugyan ezek nem pontosan azok a bontások, mint amire a miniszterelnök utalt, de a német és a magyar gazdaság szerkezete jelentősen eltér. Németországban vannak olyan sikeres családi cégek, amelyek komoly exportkapacitásokkal rendelkeznek - pl. a Rosenberger -, miközben Magyarországon ez gyakorlatilag nem létezik, így a bemutatott két bontás (kkv-nagyvállalat, ill. magyar-külföldi) jól mutatja, hogy a hazai cégeknek még komoly utat kell megtenniük, amíg olyan sikereket érhetnek el, mint a német vállalatok.(Címlapkép forrása: MTI Fotó / Czeglédi Zsolt)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Bróker / Értékpapír piaci tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium