Így drágult az élet az év elején

2018. február 13. 09:00  english version   
nyomtatás
 
Januárban 2,1% volt az egy évre visszatekintő drágulás Magyarországon. Előzetesen a piac is arra számított, hogy az év első hónapjában ugyanakkora lesz az infláció, mint decemberben, vagyis 2,1%. Tehát az adat - hiába a januári nagyobb bizonytalanság - összességében nem okozott meglepetést.


Az év elején sokkal több hatás éri az árszínvonalat, mint általában, hiszen több adóváltozás, illetve árazási döntés is jellemzi ezt az időszakot. A januári indexet például lefelé húzta a hal, az internet és éttermi szolgáltatás áfaterhének csökkentése. Ugyanakkor az erős belső keresletre is az év elején reagálhatnak elvileg a leginkább a kereskedők, amikor újragondolják az árazási politikájukat.

Így drágult az élet az év elején


Nagy vonalakban az inflációs folyamatokat a fenti két tényező befolyásolhatta, eszerint az adóintézkedések árcsökkentő hatását az erős kereslet árfelhajtó hatása olthatta ki. Az alacsony árnyomásra utal, hogy a maginfláció (amely az infláció stabil elemeit kívánja megragadni) 2,6%-ról 2,5%-ra csökkent. Ráadásul az utóbbi három hónap árfolyamatai kifejezetten visszafogottak voltak, az ebből képzett évesített maginfláció mindössze 1,3%.

Így drágult az élet az év elején


A részletesebb adatokból az derül ki, hogy az árak gyorsulása igazából csak az élelmiszerek körében volt megfigyelhető. Decemberhez képest magasabb inflációt mért a KSH például a kenyérfélék (4,8% éves alapon) és a hús (2,8%) estében. A hal ára csökkent ugyan az áfacsökkentés hatására, de a megelőző időszak drágulása miatt még így is 4,5%-kal drágább, mint egy éve. A tartós fogyasztási cikkek ára viszont továbbra is stagnál, de még a szolgáltatások estében is visszafogott a drágulás.

Így drágult az élet az év elején


Az MNB nyilván elégedetten nézi az infláció visszafogott alakulását, hiszen ez egybevág a várakozásaival. Így a monetáris politikában a mai adat hatására nem várható változás.


A fogyasztói kosár változásáról itt írtunk:
2018.02.10 13:59 Mintapolgár szeretnél lenni? Dobd ki a házi kenyeret és vegyél BMW-t!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium