Itt a beismerés, nagy bajba került Németország - 2013 óta az idei lehet a legrosszabb éve

2019. április 17. 14:00    
nyomtatás
 
A Reuters előzetesen kiszivárogtatott információnak megfelelően ismét jelentős mértékben rontotta 2019-re vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését a német kormány. A ma ismertetett, tavaszi előrejelzésben szereplő prognózis szerint idén mindössze 0,5%-kal bővülhet a német össztermék, ami 2013 óta a legalacsonyabb ütem lenne.


Múlt héten szivárogtatta ki a Reuters azt az információt, hogy a német kormány 0,5%-os GDP-növekedési prognózissal állhat elő tavaszi előrejelzésében, ami újabb markáns lefelé módosítást jelentene a korábbi várakozáshoz képest.

2019.04.12 13:11 Ez durva: még a visszavágott német növekedési előrejelzést is lefelezik

A hírügynökség értesülései igaznak bizonyultak, ma ugyanis közölte a német kormány, hogy 2019-ben mindössze 0,5%-kal bővülhet a német GDP. Tavaly még 1,8%-os növekedést várt idénre a kormány, ezt januárban 1%-ra rontotta, most pedig megfelezte.


Ha mindez megvalósul, akkor az idei lesz a legrosszabb éve a német gazdaságnak 2013 óta.

Itt a beismerés, nagy bajba került Németország - 2013 óta az idei lehet a legrosszabb éve


Peter Altmaier pénzügyminiszter a várakozások ismertetésekor hangsúlyozta, hogy a lassuló világgazdaság, a kereskedelmi háborús feszültségek, illetve a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság jelentős mértékben rontották a német gazdaság teljesítményét és rövid távú kilátásait. Belső tényezők közül az autógyártók új környezetvédelmi előírásoknak való megfelelését, illetve az ezzel járó gyártásvisszaesést, valamint a Rajna alacsony vízállásának feldolgozóiparra gyakorolt negatív hatásait emelte ki.

A német ipar szenvedése az elmúlt egy évben a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexek mélyrepülésében is megmutatkozott.

Itt a beismerés, nagy bajba került Németország - 2013 óta az idei lehet a legrosszabb éve


Jó hír azonban, hogy a belső kereslet továbbra is nagyon erős, ezért a német kormány arra számít, hogy a kedvezőtlen (átmeneti) hatások enyhülésével párhuzamosan jövőre 1,5%-ra gyorsulhat a GDP-bővülés dinamikája.

A ma reggel érkezett, várakozásokat felülmúló kínai GDP-adat a németek számára is jó hír lehet, ugyanis a kínai gazdaság gyengélkedése a kereskedelmi kapcsolatokon keresztül a német gazdaság teljesítményét is lefelé húzta. Amennyiben a kínai vezetés által meghozott gazdaságélénkítő intézkedések pozitív hatásai kitartanak, akkor Németország is gyorsabban kimászhat a gödörből.
(Címlapkép: JOHN MACDOUGALL / AFP)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium