Itt a döntés: az EKB véget vet az eszközvásárlásnak! Percről-percre

2018. június 14. 15:09    
nyomtatás
 
Az eszközvásárlási program kétlépcsős kivezetéséről döntött csütörtökön az EKB, az év végére teljesen leépítik a vásárlásokat, de azt ígérik, legalább jövő nyárig nem szigorítanak.

Az olaszokról is megszólalt az EKB elnöke 2018.06.14 15:09

Figyelemmel követjük az olasz piaci fejleményeket, de egyelőre nem érzékeljük annak veszélyét, hogy ezek továbbterjednének az eurózóna más piacira is - mondja Draghi egy újságírói kérdésre. A néhány évvel ezelőtti görög válsághoz képest szerinte annyival javult a helyzet, hogy új mechanizmusok épültek ki, ma már könnyebb megakadályozni a rendszerszintű kockázatokat.

Három dolgot mantráz Draghi 2018.06.14 15:06

Azt mantrázzuk, hogy türelmesnek, megfontoltnak és kitartónak kell lennünk

- mondja Draghi, aki a mai döntés kapcsán hozzáteszi, hogy a szavazás titkos volt.

Hol vannak pozitív kockázatok? 2018.06.14 14:58

Az újságírók megkérdezték Draghit, miért beszél kiegyensúlyozott kockázatokról a növekedést illetően, miközben eddig csak a negatív kockázatokat hangsúlyozta. Az elnök elmondta: pozitív kockázatot lát az amerikai költségvetési élénkítésben, illetve középtávon az eurózónában is.

Előkerült az elnök vesszőparipája 2018.06.14 14:54

beszéde végén Draghi megint felszólította az európai politikusokat, hogy tegyenek többet az akadályok leküzdésére, elsősorban strukturális reformokkal. Ezekre különösen azokban az országokban van szükség, melyekben még mindig magas az adósságráta - tette hozzá. Az utóbbi években az EKB elnöke többször felszólította már az európai politikusokat, hogy tegyenek többet az ellenállóképesség erősítéséért miután a jegybank ellátta feladatát.

Még nincs kamatpályájuk 2018.06.14 14:49

Nem tárgyaltunk arról, mikor kell majd kamatot emelni, azt gondoljuk, hogy legalább 2019 nyaráig maradhat a jelenlegi szint, szükség esetén pedig tovább is - mondja az első kérdésre Draghi.

Visszavettek a növekedési előrejelzésből 2018.06.14 14:44

A márciusban várt 2,4% helyett már csak 2,1%-os bővülést vár idén a jegybank az eurózóna gazdaságától, 2019-ben 1,9%-os, 2020-bam pedig 1,7%-os lehet az ütem. Draghi szerint a globális kockázatok növekedtek az utóbbi hónapokban, elsősorban annak köszönhetően, hogy egyre több jel mutat a protekcionizmus irányába. Ez egyértelmű utalásnak tűnik Donald Trump amerikai elnök védővámjaira.

Elkezdődött Draghi sajtótájékoztatója 2018.06.14 14:39

A mai döntések nincsenek kőbe vésve, az EKB továbbra is kész változtatni monetáris politikáján, amennyiben szükségesnek érzi

- mondja Draghi a közlemény felolvasása után, majd a gazdasági kilátásokról beszél. A jegybank elnöke szerint a gazdaság bővülése folyamatos és széles bázisú, de az utóbbi időszakban látszott ebben némi átmeneti megtorpanás.

Az EKB közgazdászai jelenleg 2018-re, 2019-re és 2020-ra is 1,7%-os inflációt jósolnak, vagyis továbbra is azt gondolják, hogy nem éri majd el a drágulás a 2%-os célt, de annak közelében marad. Márciusban az idei és a jövő évi várakozás 1,4% volt, ezt most elsősorban az olajárak miatt húzták feljebb.

Még egy évig marad az alacsony kamat 2018.06.14 14:01

Természetesen a vártnak megfelelően a kamatkondíciókon nem változtatott az EKB kormányzótanácsa, a közlemény viszont leszögezi, hogy várakozásaik szerint 2019 nyaráig marad is a jelenlegi alacsony kamatszint, illetve szükség esetén tovább is hajlandók fenntartani azt, amennyiben szükséges az inflációs célok eléréséhez.

Erre kell majd figyelni mostantól 2018.06.14 13:55

A közlemény szerint az eszközvásárlás lezárása után sem fog egyelőre szigorítani, a lejáró értékpapírok újrabefektetése folytatódik. Ezzel kapcsolatban időhatárt nem közöltek, a közlemény az "extended time" (kiterjesztett idő) kifejezést használja. Erre azért érdemes figyelni, mert a következő időszakban ez lehet a kulcsfontosságú szófordulat a közleményekben, ezen keresztül jelezhetik majd először a szigorodó kondíciókat.

Itt a döntés! 2018.06.14 13:46

Szeptember végéig marad a jelenlegi 30 milliárd eurós eszközvásárlási ütem, majd decemberig 15 milliárdért vesz állampapírokat az EKB, aztán pedig lezárul a program - olvasható a közlemény legfontosabb része.

Ez középutas döntésnek számít, az egyik végletes megoldás a szeptemberi végleges lezárás lett volna, de nem is hosszabbította meg a programot 2018 utánra.

A legfontosabb, hogy a jegybank kimondta az eszközvásárlási program végét, de óvatosan, két lépésben építik le.

Néhány perc és megszületik a döntés, amire egész Európa vár 2018.06.14 13:17

Magyar idő szerint háromnegyed kettőkor Rigában jelenti be kamatdöntő ülésének eredményét az EKB, majd fél háromkor az újságírók elé áll Mario Draghi elnök. A kamatkondíciókban szinte biztosan nem lesz változás, azonban az eszközvásárlási programmal kapcsolatban most vagy a következő ülésen muszáj lenne valamit mondani. A kérdés már csak az, hogy ez a válasz a közleménybe kerül-e be vagy a sajtótájékoztatón hangzik el.

2015 márciusában először még havi 60 milliárd eurós keretösszeggel indult el az EKB eszközvásárlási programja, melynek keretében a jegybank eszközfedezetű értékpapírok, államkötvények, illetve később (a lehető legmagasabb adósbesorolással bíró) vállalati és szupranacionális kötvények vásárlásába kezdett.

A program keretében az elmúlt bő három évben elképesztő mennyiségű, közel 2 500 milliárd eurónyi "frissen nyomtatott" pénzzel árasztotta el az övezetet a jegybank, ezzel pedig az EKB mérlegfőösszege pedig a 4500 milliárd eurót közelíti, ami a 19 tagország GDP-jének több mint 40%-a. Most úgy tűnik, hogy szeptemberig folytatódhat az eszközvásárlás havi 30 milliárdos összeggel, kérdés, hogy ma bejelentik-e hivatalosan a vásárlások lezárását.

2018.06.13 05:40 Néhány óra és olyan döntés születhet, amelybe beleremeg egész Európa

Kövesse nálunk az eseményeket élőben!

A címlapkép forrása: LUDOVIC MARIN / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium