Itt a TOP10-es lista a Magyarországon alattomos módon dráguló termékekről

2018. január 13. 15:00    
nyomtatás
 
A tankönyvek és a baromfihús ára az állami intézkedéseknek köszönhetően jelentős mértékben mérséklődött tavaly, közben viszont több alapvető élelmiszer sokkal drágább lett. Összeszedtük a hazai infláció "legjeit".


Pénteken számolt be róla a Központi Statisztikai Hivatal, hogy tavaly decemberben az egy évvel korábbi állapothoz képest 2,1%-kal növekedtek a fogyasztói árak Magyarországon.

Itt a TOP10-es lista a Magyarországon alattomos módon dráguló termékekről


A főbb termékcsoportok közül a szeszes italok és a dohánytermékek, illetve az élelmiszerek drágultak a leginkább, miközben például a ruházkodási cikkek ára alig emelkedett, a tartós fogyasztási cikkek esetében pedig árcsökkenést állapított meg a KSH.

Itt a TOP10-es lista a Magyarországon alattomos módon dráguló termékekről


A decemberi adatok nyilvánosságra kerülésével azt is megtudhattuk, hogy a főbb kategóriákon belül mely részletes termékcsoportokban tapasztalhattuk a legnagyobb árváltozást.

Itt a TOP10-es lista a Magyarországon alattomos módon dráguló termékekről


  • A tankönyvek ára 2016 decemberéhez képest összességében 58,7%-kal csökkent annak köszönhetően, hogy idén szeptembertől kiszélesítette a kormány a kedvezményezettek körét, ezáltal pedig már az elsőtől a kilencedik osztályig minden gyermek ingyen kapta a tankönyvcsomagot.
  • A cukor 12,5%-kal lett olcsóbb, szoros összefüggésben azzal, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai alapján a világpiaci ár 2017 márciusától kezdve zuhanni kezdett.
  • A baromfihús esetében 11,8%-os áresést tapasztalhattunk, ami a 2017 eleji áfacsökkentésnek volt betudható. (27%-os áfakulcs helyett 5%-os)


Az árváltozási spektrum másik végén a tojás, a tejtermékek, illetve a fűtőanyagok foglalnak helyet. Általánosságban véve elmondható, hogy a bérnövekedéssel összefüggésbe hozható életszínvonal-javulás - különösképp az alacsony keresetűek esetében - az élelmiszerkereslet élénkülését eredményezte, ami az árakban is lecsapódott.

Itt a TOP10-es lista a Magyarországon alattomos módon dráguló termékekről


  • A madárinfluenza miatti tojóállomány-csökkenés, illetve a Nyugat-Európában kirobbant fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy miatt számottevően visszaesett a tojáskínálat, melynek eredményeként tavaly közel 40%-kal ugrottak meg a tojásárak itthon. Mindezt annak ellenére, hogy 2017. január 1-jétől a tojás áfája is 27%-ról 5%-ra csökkent.
  • Érdemes még kiemelni a vaj és vajkrém árát, amely egy év alatt 15,1%-kal került feljebb. A tejtermékek (7,9%) drágulása főképp azzal magyarázható, hogy az EU-s tejkvóta 2015-ös megszüntetését követően a tej ára jelentősen csökkent, ami a termelőket a tejtermelés visszafogására sarkallta. Ennek - illetve a globális kereslet erősödésének - következtében az árak gyorsan emelkedni kezdtek. Itthon az sem segített sokat a helyzeten, hogy a friss tej áfája is csökkent 2017 januárjától.
  • A tűzifa egy év alatt 13,3%-kal drágult. Igazán ősszel lódultak meg az árak, miután rendszeresen arról lehetett olvasni, hogy hiánycikké vált a fűtőanyag.
  • A dohányáruk (+10,6%) a 2017-es jövedékiadó-emelés következtében drágultak.
  • A gabonafélék globális áremelkedése mellett a már említett hazai tényező (béremelkedésből fakadó áremelés, illetve a növekvő kereslet) járult hozzá a kenyér 7,7%-os drágulásához.
(Címlapkép forrása: Shutterstock)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium