Előfizetői tartalom

Jön a nagy döntés, ami a forint sorsát is megpecsételheti

Portfolio
Nagyon valószínű, hogy holnap jön az Európai Központi Bank nagy bejelentése, amire egész évben vártak a piaci szereplők. Ennek értelmében jövő januártól elkezdheti csökkenteni eszközvásárlási programjának havi keretösszegét, vagyis négy év lemaradással végre a Fed nyomdokába léphet. Abban nincs egyetértés az elemzők körében, hogy pontosan mennyire húzhatják majd be a féket az EKB-nál, a szakértők többsége ugyanakkor arra számít, hogy még legalább jövő szeptemberig, 30 milliárd eurós havi keretösszeggel folytatódhat a pénzpumpa. Nekünk sem mindegy, hogy miként döntenek az eurózónás jegybanknál, hiszen a forint árfolyama miatt a Magyar Nemzeti Bank jövőbeli monetáris politikájára is hatással lehet a holnapi esemény.

Négy év lemaradással ugyan, de úgy tűnik, hogy az amerikai jegybank után az Európai Központi Bank is elkezdheti végre eszközvásárlási programjának leépítését, miután nem egész három év alatt már több mint 2100 milliárd eurónyi értékpapírt halmozott fel. Bár idén áprilistól a korábbi 80 milliárd euróról 60 milliárd euróra csökkentette a jegybank a program havi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés