"Háborús helyzet van Magyarországon"

2018.09.06 17:28

Kimondta az igazságot az államtitkár.

Reprodukciós szempontból háborús helyzet van Magyarországon - mondta az oktatási államtitkár mai előadásában az MKT Közgazdász-vándorgyűlésének első napján Debrecenben. Bódis József a kormány ebben a rossz demográfiai környezetben végrehajtandó oktatási elképzeléseiről beszélt.

Bódis József oktatási államtitkár többek között az alábbiakról beszélt a Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában:
  • Reprodukció tekintetében háborús helyzet van ma Magyarországon, hiszen csak a két világháború alatt fordult elő eddig, hogy a természetes fogyás meghaladta a természetes szaporodást. Ehhez társul az elöregedés.
  • Reprodukció szempontjából Európában Franciaországban és Írországban a legjobb a helyzet.
  • Ebben a környezetben kellene korszerű, ugyanakkor észszerű oktatást kialakítani Magyarországon. Jó dolog például a digitalizáció, de megvannak az észszerűségi korlátjai, pl. az egyik említett egyetemen a hallgatók a kivetítés nélkül, saját rajzokkal operáló egyetemi oktatót választották meg többször az év oktatójának, mert nála könnyen tanulnak.
  • A kormány céljai között említette egyebek mellett a pedagógusok középpontba helyezését, az oktatás hatékonyságának javítását, az iskolai lemorzsolódás csökkentését.
  • A 2000 milliárd forintos költségvetési keret azt jelenti, hogy óriási keret áll az oktatás rendelkezésére. Elismerte, hogy ezt jól kellene hasznosítani.
  • Az új Nemzeti Alaptantervre szerinte szükség van, egy komoly szakértői csoport csaknem 2 éves munkája, amelynek az alapkoncepcióját a kormány tavaly elfogadta. Építő kritikákat várnak hozzá.
  • A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programok (GINOP) és a Horizont 2020 számos felsőoktatást érintő fejlesztést tartalmaznak - tenni kell azért, hogy bürokratikus akadályok ne hiúsítsák meg ezek megvalósulását.
  • Elon Muskot idézve azt mondta: ma még mi határozzuk meg a mesterséges intelligencia határait, de félő, hogy hamarosan a mestereséges intelligencia fogja meghatározni a mi határainkat. Figyelni kell arra, hogy ez ne következzen be.
  • Az oktatásban a humán faktort legalább olyan súllyal és elánnal kell figyelembe venni, mint a technológiát.


A Vándorgyűlésről szóló további beszámolóink:

2018.09.06 17:16 Parragh: a béremelés hazacsábíthat magyarokat, de sokan tönkre fognak menni

2018.09.06 15:52 Palkovics: jöhet az "okos rezsicsökkentés"

2018.09.06 14:28 Matolcsy: a BMW debreceni beruházásával eldőlt egy fontos kérdés

Címlapkép forrása: MTI Fotó Kovács Attila

További ajánlataink

Zacher Gábor is elmondta a véleményét energiaital-ügyben

Beszélni kellene arról, hogy a rendszeres fogyasztásnak milyen hatásai lehetnek.

Szerdán és csütörtökön nagyon résen kell lennünk

Záporoznak majd a fontos adatok és bejelentések.

Egyre nagyobb a gond Németországban

Gyenge a konjunktúra.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF