Kiderült, hogyan lopják még jobban szét a kivéreztetett országot az összeomlás előtt

2019. február 9. 14:25    
nyomtatás
 
Egy titokzatos török vállalaton keresztül már közel egymilliárd dollárnyi aranyat menekített ki Venezuelából Nicolas Maduro elnök, aki egyre nagyobb nyomás alatt van - írja a Bloomberg. A művelet egy éve kezdődött, miután a venezuelai elnök meglátogatta török kollégáját.


2018 januárjában egy török vállalat 41 millió dollár értékben importált aranyat Venezuelából, amire ötven éve nem volt példa a két ország között. Ennek ellenére akkor még senkinek sem tűnt fel a szokatlan kereskedelmi tranzakció. A következő hónapban viszont a kapcsolat folytatódott, a Sadres nevű vállalat újabb 100 millió dollárért vett aranyat.

Egészen tavaly novemberig nem is volt semmi probléma, akkor azonban Donald Trump amerikai elnök rendeletben jelentette be, hogy szankciókkal sújtja azokat, akik a venezuelai arannyal kereskednek. Addigra azonban a Sadres már 900 millió dollár értékben importált nemesfémet. Nem is rossz ez egy olyan cégtől, melyet mindössze egymillió dolláros tőkével alapítottak.

A kiskaput az amerikaiak novemberben bezárták, de a jelek szerint Törökország és Venezuela továbbra is üzletelnek. Erdogan török elnök például az év végén Caracasba utazott, ahol bemutatta Madurónak az egyik legnagyobb török aranyfinomító cég vezérét. Januárban pedig a venezuelai elnök egyik ismert szövetségese viszonozta a látogatást.

A dolog érdekessége, hogy Törökország nem először fekszik keresztbe az amerikai érdekeknek, közben viszont Donald Trump szeretné élénkíteni a két ország kereskedelmi kapcsolatait, így eddig sok dolgot elnézett a törököknek.

(Bloomberg)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium