Kimondták Salviniék: maradunk az eurózónában, de nagyobb deficitet akarunk

2019. augusztus 12. 11:17    
nyomtatás
 
A La Repubblica értesülései szerint Matteo Salvini Liga-vezér erősen EU-ellenes kampányt tervez az előrehozott választásokra, amelynek lényege, hogy ha az EU nem enged a költségvetési deficitben, akkor az eurózónából való kilépéssel fog fenyegetni. Az értesülést igyekezett nevetségessé tenni Salvini a saját nyilatkozatában, de közben az eddig megjelent információk mégis afelé mutatnak, hogy tényleg masszív deficitnövelést akar a leendő Salvini-kormány. Ebbe Brüsszel nagy eséllyel nem fog belemenni, így az újabb nagy összeütközés szinte garantált. Közben a piacokat nyugtató hír, hogy péntek este nem minősítette le a Fitch az olasz államadósságot, így az előrehozott választások esélye miatt megugrott olasz kötvényhozamok hétfőn valamelyest csökkentek.


A szombati La Repubblica, ami a balközép ellenzéki pártokhoz áll közel, olyan sztorival jelentkezett, hogy értesüléseik szerint az előrehozott választásokra törekvő Salvini erősen EU-ellenes kampányra készül, amely során igyekszik nagyobb költségvetési mozgásteret kiharcolni Brüsszelből, közben pedig folyamatosan napirenden tartja az eurózónából való kilépés témáját.

2019.08.09 11:49 A világháború óta példátlan olasz kísérletre szakadnak a piacok

2019.08.09 13:54 Bizalmatlansági indítványt nyújtanak be az olasz kormány ellen

Egy hétvégi nyilatkozatában Salvini azt hangsúlyozta a Reuters tudósítása szerint:

ez egy újabb Repubblica-fantázia, amelyet meghagyok a Repubblica oldalainak. Európa és az eurózóna elhagyásának ötlete sosem volt csőben.

Közben péntek éjjel a Fitch Ratings nem nyúlt a hosszúlejáratú olasz államadósság besoroláshoz, "BBB" kategóriában tartotta negatív kilátás mellett. Ez a fejlemény és nyilatkozat összességében megnyugtató is lehetne, de a hétfői La Stampának már úgy nyilatkozott a Liga fő gazdasági szóvivője, hogy jövőre 2,8%-os GDP-arányos államháztartási hiányt tervez a kormányra készülő párt, mivel nem szeretné végrehajtani a januártól életbe lépő áfa-emelést és így a 23 milliárd euróra becsült többlet költségvetési bevételről inkább lemondana. Salviniék egyébként emellett régóta azzal is kampányolnak, hogy olaszok széles rétegének 15%-os személyi jövedelemadót akarnak, ami mintegy 15 milliárd euróval csökkentené a bevételeket.

Mindezek mellett szinte garantált az újabb őszi összeütközés az olasz kormány és az Európai Bizottság között, hiszen legutóbb úgy sikerült elkerülnie az olaszoknak a túlzott deficit eljárás elindítását, hogy megígérték: jövőre 2,1%-os GDP-arányos lesz a deficit, illetve ezt várja el a július elején kiadott országspecifikus ajánlásaiban is a Bizottság. A vállalás és a friss terv között tehát már most jelentős különbség látszik.


A Bizottság egyébként azt is feltételül szabta, hogy októberig le kell adnia az olasz kormánynak a jövő évi költségvetést, így a Salvini által múlt héten kirobbantott olasz kormányválságnak gyorsan nyugvópontra kellene kerülnie, hogy szeptemberben már a büdzsétervekről tudjon vitázni a parlament, októberben pedig el is tudja fogadni a jövő évi terveket. Salvini tervei szerint egyébként ez máshogy lenne: ha gyorsan sikerülne megbuktatni a mostani Öt Csillag-Liga koalíciós kormányt (holnapig), akkor egy október elejére remélt előrehozott választáson mára Liga kerülne kormányra és így október 13-ig már az új vezetés tudná elfogadni a jövő évi költségvetést. A terv azonban könnyen lehet, hogy megbukik, mert
  • Közben az Öt Csillag és a Demokrata Párt elkezdett szövetkezni, hogy összefogva alakítanának kormányt (miután a kormány elleni bizalmatlansági indítvány sikerrel átmegy), kihagyva így a Ligát a kormányból. Nem biztos persze, hogy ez az összefogás egyrészt tényleg összejön, másrészt tartós lesz.
  • Az államfő, Sergio Mattarella, kezében van a döntés, hogy a sikeres kormánybuktatás esetén milyen összetételű kormányt próbál felkérni, illetve feloszlatja-e a parlamentet és ha igen, mikor.
  • Már előrehaladott állapotban van az olasz törvényhozásban az Öt Csillag Mozgalom javaslata és a Demokrata Párt is támogatja, hogy a 630 fős olasz alsóház és a 315 fős felsőház (Szenátus) létszámát együttesen 345 fővel levágják még a következő választások előtt. Ha pedig ez a javaslat átmegy jövő hónapban a törvényhozáson, akkor annak törvényi implementációja miatt még legalább egy évig nem lehet választásokat tartani az országban.

A múlt héten Salvini által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról ma dönt a Szenátus, hogy milyen menetrend szerint engedik róla a szavazást. Az látszik, hogy a nyár kellős közepén is gőzerővel a vezető politikusi szerepet igyekszik erősíteni Salvini azzal, hogy mára berendelte a frakciója összes tagját Rómába, így sokan kénytelenek megszakítani a szabadságukat is. A mozgósítás nem véletlen: Salvini már holnap szeretné, ha szavaznának a bizalmatlansági indítványról, míg az ellenzék főbb erői csak augusztus 19-20. körül. Ma tehát megtudjuk a menetrendet és a napokban azt is, hogy milyen irányt vesz az újabb olasz belpolitikai káosz.

Címlapkép forrása: Gabriele Maricchiolo/NurPhoto via Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium