Kína fontolgatja a gazdasági lassulás beismerését

2019. január 11. 08:15    
nyomtatás
 
A kínai kormány azt tervezi, hogy "6-6,5%-osra" módosítja idei növekedési célját a tavalyi "6,5% körüli" szintről - értesült a Reuters kormányzati forrásból. Bár a számokat nem kell komolyan venni, a lépés mégis csak azt jelzi, hogy az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború, illetve a belső kereslet gyengülése a kínai vezetés számára elkerülhetetlenné teszi a lassulás beismerését.


Az információ még egy december közepén tartott konferenciáról szivárgott ki, a hivatalos célszám márciusban születik majd meg.

A lassulást egyébként több adat is alátámasztja. A kínai autóeladások gyenge számokat hoznak, több mint két év óta először pedig a zsugorodást jelző kritikus szint, azaz 50 pont alá esett a kínai feldolgozóipari aktivitást mérő beszerzésimenedzser-index értéke decemberben.

Ugyanakkor a kisebb növekedési cél nem csak a lassulás kényszerű beismerése, hanem annak az üzenete is, hogy a gazdasági vezetés a folyamatokat kézben tartva, lassú ereszkedéssel tudja fenntartható pályára terelni a túlhevült kínai gazdaságot. Sok kétségünk nem lehet, hogy a hivatalos GDP-növekedési tényadatok pontosan ezt a lassuló pályát fogják leírni 2019-ben.

A számot persze nem igazán kell komolyan venni. Az, hogy Kína ennyire gyorsan, pontosan, valamint zéró utólagos korrekció nélkül meg tudja mérni a gazdasági teljesítményét, teljesen kizárt. Ahogy az is, hogy az így leírt pálya mindenféle zaj, sokk és egyéb véletlen tényező mellett is ennyire szorosan írja le a kínai pártvezetés által meghatározott pályát. Így aztán a cél és az ennek megfelelően alakuló GDP-tényadat alakulása valószínűleg mindössze annyit fejez ki, hogy a kínai állam milyen lassuló pályát kíván látni. Hogy ez a valósággal mennyire egyezik, azt valószínűleg csak kevesen tudják.

Tavaly egyébként Kína 6,6%-kal növekedhetett hivatalosan (végleges adat még nem áll rendelkezésre).

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium