Kiszivárgott: nem állnak készen a britek a brexitre

2019. június 12. 20:28    
nyomtatás
 
"Nagy-Britannia nem áll készen rá, hogy október végéig kilépjen az Unióból" - ez olvasható egy kiszivárgott bizalmas brit kormányanyagban. A hír kínosan érinti a May miniszterelnök utódlásáért kampányoló jelölteket - számol be az Infostart.


A legtöbben esküdöznek, hogy október végéig most már egyszer és mindenkorra kiléptetik a szigetországot az EU-ból. Úgy tűnik azonban, hogy a brit konzervatív pártvezér és kormányfőjelölteknek szembesülniük kell a kellemetlen igazsággal: az ország nem áll készen még a távozásra.

Ez olvasható egy bizalmas kormányanyagban, amely a Financial Times című lap birtokába került. Az elemzés szerint hat, vagy akár nyolc hónapba is telhet a gyógyszerészeti ágazat és a határőrizet előkészítése.

Gyógyszerügyben az anyag úgy fogalmaz: ennyi időt kell arra fordítani, "hogy adekvát intézkedések biztosítsák a megfelelő mennyiségű gyógyszer felhalmozását október 31-ig."

Emellett "legalább 4-5 hónap kell", hogy felkészítsék a kereskedelmet a határellenőrzésre és ennek részeként a megfelelő pénzügyi ösztönző intézkedések bevezetésére, amelyekkel az exportőröket és importőröket céloznák meg.

Mindez aláássa azoknak a konzervatív jelölteknek az érvelését, akik a távozó May miniszterelnök helyét szeretnék elfoglalni. Az aspiránsok java része, így az éllovas Boris Johnson volt külügyminiszter is azt ígéri, hogy október 31-ig, így vagy úgy, de kivezeti a szigetországot az Unióból. Michael Gove környezetvédelmi miniszter merte kimondani, hogy lehet, hogy a kilépési dátum újabb kitolására lehet szükség, de ő kokainügybe keveredett, ami rontja választási esélyeit.

Az FT szerint az anyag azt bizonyítja, hogy Nagy-Britannia nincs felkészülve az alku nélküli, kaotikus brexit hatásaira.

A bizalmas anyagot a brit kormány május 21-i ülésére állították össze, de a szivárogtatást pont szerdára időzítették, amikor Johnson megkezdte kampányát.


Ennek központi üzenete az: most már nem lehet halogatni Nagy-Britannia távozását az unióból. Korábbi retorikáját visszafogva Johnson arról is beszélt: ő sem akar alku nélküli brexitet, de ha másképp nem megy, akkor október végére kibuktatja hazáját az EU-ból. A kormányülésre készült feljegyzés viszont arra utal, hogy ez mekkora káoszt okozhat.

A külügyminisztériumnak például legalább két hónapra lenne szüksége, hogy értesítse az unióban élő 1 millió brit állampolgárt és időt adjon nekik a "bizonytalan státuszra" való felkészülésre.

Az anyagot végül nem tárták a brit kormány elé, mert May miniszterelnök azzal volt elfoglalva, hogy elfogadtassa a parlamenttel a brexitet szabályozó kilépési egyezményt.

A brit brexitminisztérium közben azt mondja: folytatódik a felkészülés a no-deal forgatókönyvre, de a belügyminiszter - Sajid Javid, az egyik pártvezér-aspiráns - azt állítja: a pénzügyminisztérium visszatartja a kialkudott pénzt, mert Philip Hammond pénzügyminiszter ellenzi az alku nélküli brexitet. Ő viszont arról beszél: már áprilisban átutalt félmillárd fontot és csodálkozik, hogy a belügy már el is költötte azt. A belügyi tárca riposztja az volt, hogy további 1 milliárdot kért a felkészülésre.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium