Aggódik a Morgan Stanley, hogy a kormányzati zűrzavar szétcsapja az olasz bankrendszert

2018. május 24. 20:45    
nyomtatás
 
Amennyiben az olasz tízéves államkötvények hozama tartósan 2,4% fölé emelkedik, a papírokat birtokló olasz bankrendszer bajba kerülhet - mondja a Morgan Stanley. A bank elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy a hozamemelkedés szélesebb körű tőkepiaci és gazdasági fertőzéshez vezethet, mivel a folyamat súlyosan érintheti azokat a bankokat, amelyek jelentős mennyiségű állampírt tartanak az eszközeik között.


Az olasz hozamok emelkedése azzal függ össze, hogy a formálódó új koalíció bal- és jobboldali populista pártokból áll, melyek óriási kiadásnövelő és bevételcsökkentő tervekkel álltak elő a programjaikban, márpedig ezektől felborulna az óriási adósságot felhalmozó állam költségvetése.

A hozamok a héten már jártak a Morgan Stanley által említett 2,4% felett, és a bank szerint ha ez tartósan is bekövetkezik, akkor számos pénzügyi befektető veszteséges lesz, ami eladásokra ösztönözheti őket.Ez lehet az a lökés, ami tovább emeli a hozamokat, és ez újabb befektetők kényszereladásaihoz vezethet. Mivel az olasz bankrendszer eszközeinek 9%-át hazai állampapírok teszik ki, a fertőzési kockázat jelentős.

A növekedési kilátásait illetően szomorú helyzetben lévő olasz gazdaságnak kifejezetten rosszat tenne, ha az elmúlt években amúgy sem túl fényesen hasító hitelezés elakadna a bankok veszteségei miatt.

Az olasz politika és gazdasági helyzet kapcsán felmerülő kockázatokról itt írtunk:

2018.05.24 11:15 Egy tökéletes viharba rohanhat bele a világ - Egyszerre 7 válsággócpont miatt aggódhatunk

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium