"Közeleg a tél" - Nagy bajba kerülhet a világgazdaság

MTI
2018. október 12. 16:28    
nyomtatás
 
A kereskedelmi viták rendezését sürgette a G20-csoport, amely elismerte, hogy a tagjai között kialakult tartós kereskedelmi feszültségek ártanak a piaci bizalomnak és fokozzák a pénzpiaci kilengéseket.


A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő csoport pénzügyminiszterei és jegybankelnökei az indonéziai Balin a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank őszi közgyűlése alkalmából tartottak külön tanácskozást pénteken.

Nicolás Dujovne, a G20-ak soros elnöki tisztségét betöltő Argentína pénzügyminisztere az értekezlet után tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a nemzetközi kereskedelem a növekedés egyik fő hajtóereje, ezért meg kell oldani a kereskedelmi vitákat.

Anélkül, hogy név szerint megemlítette volna az Egyesült Államokat és Kínát, a miniszter úgy fogalmazott, a G20-csoport annyit tehet, hogy terepet biztosít a tárgyalásokhoz, de a nézetkülönbségeket csak a kereskedelmi konfliktusokban közvetlenül érintett országok tudják megoldani.

A világ két legnagyobb gazdasága dollár százmilliárdokban mérhető árumennyiségre vetett ki pótvámokat az utóbbi hónapokban, ami megrázta a pénzpiacokat és fokozta azokat az aggodalmakat, hogy a protekcionizmus felerősödése miatt lassulhat a világgazdaság növekedése.

Az Egyesült Államok szeptember végén mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki az év végéig 10 százalékos pótvámot, amelynek mértéke januártól 25 százalékra nő. Kína 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot vetett ki 60 milliárd dollárnyi amerikai árura. Előzőleg, még nyáron, a két ország 50-50 milliárd értékű importárura vetett ki pótvámot.

Az argentin pénzügyminiszter figyelmeztetett, hogy a gazdasági növekedés már kevésbé kiegyensúlyozott, és az év elején körvonalazódott kockázatok kezdenek testet ölteni. Példaként említette, hogy a fejlett országok monetáris politikájának normalizálása kedvezőtlenül hatott a pénzügyi feltételekre a fejlődő országokban. Ennek egyik ékes példája Argentína, amely kénytelen volt hitelt kérni az IMF-től, hogy elkerülje az összeomlást.

Joko Widodo, a vendéglátó Indonézia elnöke az őszi közgyűlés plenáris ülésén arra szólította fel a világ pénzügyminisztereit és jegybanki kormányzóit, hogy maradjanak elkötelezettek az együttműködés mellett, és "tereljék vezetőiket a helyes irányba" a világgazdaságra leselkedő kockázatok kordában tartásának érdekében. Úgy vélte, a világgazdaságban növekedő rivalizálás azt eredményezi, hogy a helyzet kritikusabbá válhat, mint a tíz évvel ezelőtti globális pénzügyi válság idején volt.

"A világgazdaság problémái elég nagyok ahhoz, hogy kimondhassuk, "közeleg a tél" - fogalmazott az indonéz államfő a Trónok harca című, világszerte ismert sorozat egyik legendás mondatát idézve, amellyel a teljes pusztulás veszélyét magában hordozó fenyegetésekre szoktak utalni. Hozzátette, hogy mostanában a nagy gazdaságok közötti kapcsolatok is egyre jobban hasonlítanak a Trónok harcából megismert királyságok és uralkodó családok közötti viszonyokra.

"Annyira lefoglalnak bennünket az egymás elleni csaták és küzdelmek, hogy nem vesszük észre azokat a dolgokat, amelyek egyre nagyobb fenyegetést jelentenek mindannyiunkra, gazdagokra és szegényekre, nagyokra és kicsikre" - mondta Joko Widodo, aki arra kérte az egybegyűlteket, hogy enyhítsék a kereskedelmi háborúk és a piaci zűrzavarok káros hatásait.

Christine Lagarde, a valutaalap főigazgatója ugyancsak a kereskedelmi viták rendezését szorgalmazta, leszögezve, hogy akár 1 százalékpontot is elvehet a világgazdaság növekedéséből a kereskedelmi feszültségek kiszélesedése.

2018.10.11 19:12 Figyelmeztet az IMF vezére
2018.10.10 16:20 Összeomolhat a világkereskedelem, ha eldurvul a vámháború
2018.10.10 10:44 Globális pénzügyi válságra figyelmeztet az IMF
2018.10.09 07:25 Rengeteg veszély leselkedik a világra

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium