Előfizetői tartalom

Kritikus órák a Brexit-tárgyalásokon - Holnap nagy döntéssel indul a végjáték

Portfolio
A nagyfokú brit belpolitikai megosztottság miatt hétfő kora délutánig nem sikerült Brüsszelben áttörést elérnie Theresa May brit kormányfőnek a Brexit-tárgyalásokon, így jelen állás szerint lényegében ugyanazt a kilépési megállapodást kénytelen kedden a brit alsóház elé vinni, amit januárban már rekord többséggel leszavaztak. Ma este még egy utolsó egyeztetésre Strasbourgba repül May, hogy a Brexit-megállapodáshoz fűzött jogi értelmezéshez megnyugtató mondatokat csikarjon ki az Európa Bizottság és az Európai Parlament együttesétől, de ha ez nem sikerül, akkor bizony kedd este ismét csúnya vereség vár rá és a kormányfői széke is veszélybe kerülhet. Ha kedden elbukik a Brexit-megállapodás, akkor szerdán a megállapodás nélküli kilépésről, csütörtökön pedig a Brexit március 29. utánra halasztásáról dönthetnek majd a képviselők. Ez tehát már tényleg a közel 3 éve tartó Brexit-dráma végjátékának tűnik 18 nappal a Brexit dátuma előtt, igaz még mindig nem lehet tudni, hogy a végjáték mikor és valójában mivel ér véget.

Felkínálta az engedményt az EUTheresa May szóvivője ma is azt ígérte meg, hogy holnap, március 12-én újra a brit alsóház elé viszi a kormányfő "ügydöntő" szavazásra a tavaly novemberben összehozott Brexit-megállapodás módosított verzióját, de hétfő délutánig nem sikerült érdemi változtatást elérnie Brüsszelben a szövegben, illetve annak leginkább vitatott északír-ír...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés