Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela

2019. július 11. 10:21    
nyomtatás
 
Recep Tayyip Erdogan török elnök politikája olyan gazdasági összeomlást eredményezhet, mint amilyet Venezuelában látunk - véli az Ashmore Group. Tőkekorlátozás és államosítások is jöhetnek az országban, ha Erdogan a jelenlegi úton megy tovább.


Habár a török gazdaság sokkal diverzifikáltabb, mint Venezuela olajfüggő gazdasága, Törökország most nagyon hasonló politikai hibákat követ el, mint amilyeneket a latin-amerikai ország vezetése tett. Mindezek miatt Erdogan azt kockáztatja, hogy Törökország abba a helyzetbe kerül, mint amiben Venezuela is van, ahol elszabadult az infláció, vagyis gyakorlatilag semmit sem ér a fizetés, folyamatos áruhiány van, és emberek milliói menekülnek el az országból.

Erdogan elnökké választása után autoriter rezsimet igyekszik kiépíteni, amelynek keretében rokonait teszi meg vezető pozíciókba, felszámolja az általa "gülenistának" tekintett ellenzékiek tevékenységét, bebörtönöz embereket, és Amerika szankciókat vetett ki Törökországra. Az országban árfolyamválság alakult ki tavaly, kétszámjegyű infláció csökkenti a fizetések vásárlóerejét, miközben Erdogan teljesen át akarja venni a hatalmat a gazdaság felett. Ennek egyik állomása, hogy a hétvégén kirúgta a jegybank vezetőjét, Murat Cetinkayát, amiért nem csökkentette a kamatokat. Erdogan lépése után újra esett a török líra.

Jan Dehn, az Ashmore feltörekvő piacokkal foglalkozó vezető elemzője szerint Erdogan politikájának következő logikus lépése a tőkekorlátozás és az államosítás. Ebben a makrogazdasági helyzetben a magánszektor nem tudja megvédeni a tulajdonát, amelynek következtében menekülőre fogják az országból.

Dehn szerint azért is valósulhat meg ez a forgatókönyv, mert nagyon nagy politikai költséggel járna, ha Erdogan megfordulna a jelenlegi úton. Mindazonáltal minél tovább folytatja a heterodox politikát, annál közelebb kerül az ország a válsághoz. Erdogan nem kezeli a gazdaság mélyén meghúzódó problémákat, hanem azok tüneteire koncentrál, mint amilyen az infláció, a lassú növekedés vagy a lassuló beruházások - utalt Dehn a központi bankot ért támadásokra. Szerinte a problémákat a makrogazdasági politikai mellett a rossz külpolitika is okozza, amelyben változást kellene elérni.

A kormányzat mindig másokat okol maga helyett a problémák miatt, mert ez politikailag működik, de a befektetőket és a cégeket aggasztja, hogy Erdogannak még több és több bűnbak kell, amikor a gazdasági helyzet rosszabbá válik. Amikor ez már látszik, akkor a befektetők lépéseket tesznek, hogy megvédjék vagyonukat, ennek eredményeképp tőkekiáramlást láthatunk, és bekövetkezik a befektetések visszaesése. Dehn szerint a helyzetben jöhet majd a tőkekorlátozás és az államosítás. A kormányzatnak nem lesz finanszírozása, nem lesz növekedés, és jöhet a válság.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Páratlan párosítás a NAV nyugtáknál (x)

Az e-Cégkapuban már a helyükre kerülnek. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium