Lefújhatják a Brexitet! - Már a legnagyobb támogatói is erre számítanak

2019. január 11. 11:28    
nyomtatás
 
Ha a brit parlament többsége elutasítja a jövő keddi szavazáson a Theresa May kormányfő által összehozott Brexit-megállapodást, akkor az egész Brexit-folyamat "lebénulhat", ami végül oda vezethet, hogy az ország ki sem lép az EU-ból - hívta fel a figyelmet ma reggeli interjúiban Jeremy Hunt brit külügyminiszter. Közben a Reuters arról számolt be, hogy a 2016-os Brexit-kampány két legnagyobb adományozója már úgy számol, hogy meg sem fog történni a Brexit, ezért elkezdtek a font erősödésére fogadni. A London's Evening Standard időközben már úgy értesült miniszterektől, hogy a brit kilépésre rendelkezésre álló 2 éves időintervallum kinyújtására készül a brit kormány, amely hírre másfél havi csúcsra ugrott a font, de röviddel később cáfolta ezt a tervet a brit kormányfő szóvivője.


Jeremy Hunt brit külügyminiszter a Sky News-nak és a BBC-nek adott ma reggeli interjúiban arra figyelmeztetett, hogy ha a most legvalószínűbbnek tűnő eset következik be, azaz a brit parlament alsóháza a jövő kedd esti döntéskor leszavazza a brit kormányfő által összehozott Brexit-megállapodást, akkor senki sem fogja tudni, hogy merrefelé mehet tovább a folyamat. Szerinte ez a "bénultság" végül oda vezethet, hogy a 2016-os népszavazási eredmény ellenére mégsem történik meg a Brexit (mert vagy visszavonják a brit kilépési kérelmet, vagy kitolják annak 2 éves határidejét - a szerk.). A jövő keddi szavazáshoz kapcsolódóan minapi fontos előremutató anyagunk:

2019.01.09 11:10 Vereséget szenvedett Theresa May, és ez nagyon jó hír a Brexit szempontjából

A külügyminiszter szerint az utóbbi napok alapján az jól látszik, hogy a brit parlament többsége igyekszik elkerülni azt a forgatókönyvet, hogy megállapodás nélkül essen ki Nagy-Britannia az EU-ból, de az is látszik, hogy a most asztalon lévő megállapodást sem akarja elfogadni a többség. Összességében tehát nem látszik az, hogy mi lenne az, amit a parlamenti többség támogatna, és ez az a bénultság az, amire Hunt célozott akkor, amikor azt mondta, hogy ez végül az egész Brexit-folyamat megállításához, vagy lefújásához is elvezethet.

Hunt szerint egyébként lehet számítani arra, hogy az EU további (megnyugtató) garanciákat ad az északír-ír vészhelyzeti megállapodás kapcsán, és ezt ma a romániai látogatáson lévő Jean-Claude Juncker bizottsági elnök is ígérte. Utóbbi azonban azt is hangsúlyozta: az egész Brexit-megállapodás újratárgyalása nem lehetséges.

Hunt szerint ha a parlament nem teljesíti azt az elvárást, amit a 2016-os népszavazási döntéssel az emberek többsége kinyilvánított, akkor az nagyfokú bizalomvesztést okozna az emberekben.

A brit külügyminiszter tehát lényegében arra figyelmeztetett, hogy akár el is maradhat a Brexit és ezt már alapforgatókönyvként kezeli két olyan milliárdos, akik 2016-ban még a legnagyobb összegeket adták a kilépési kampány támogatására. A Reuters exkluzív anyagként hozta le ugyanis ma délelőtt, hogy a két nagy támogató már úgy gondolja: a Brexit nem fog megtörténni, ezért inkább a font erősödésére számítanak.


Peter Hargreaves milliárdos és Crispin Odey veterén hedge fund menedzser azt mondta a hírügynökségnek, hogy szerintük Nagy-Britannia az EU-ban fog maradni, noha éppen ennek ellenkező kimenetelére adtak pénzt 2016-ban.

Hargreaves úgy látja, hogy a brit politikai elit a Brexit "elcsúsztatását" akarja, és ez egy egész generációra bizalmatlanságot fog okozni a politikusokkal szemben. Arra számít, hogy a brit kormány előbb csak kitolja a brit kilépésre adott 2 éves határidőt (az 50-es cikkben rögzített intervallum meghosszabbítását kezdeményezi), aztán népszavazásra viszi az ügyet, és végül bent maradnak a britek az EU-ban.

2019.01.08 15:41 Kiszivárgott: elhalaszthatják a Brexitet

Már teljesen feladtam. Teljesen kétségbe vagyok esve, mert nem gondolom, hogy a Brexit valaha megtörténik

- fakadt ki a hírügynökségnek az ország egyik leggazdagabb embere, aki 3,2 millió fontot adott 2016-ban a kilépési kampányra. Szerinte az EU-ban maradást szorgalmazók arra játszanak, hogy a briteknek már annyira elegük van az egész Brexit témából, hogy végül (egy népszavazáson) úgy döntenek, hogy "jó, akkor maradjunk". A milliárdos látja ezt a változó attitűdöt az embereken.

Odey - aki 870 ezer fontot adott a kilépési kampányra - szerint nem lesz második népszavazás, de Brexit sem lesz.

Meglátásom szerint ez (a Brexit - a szerk.) nem fog megtörténni. Egyszerűen nem látom, hogy ez hogyan tudna megtörténni a parlament jelenlegi összetétele mellett

- fogalmazott az interjúban.

A Reuters megjegyzi, hogy a 2016-os népszavazáson a jelenlegi parlamenti képviselők háromnegyede az EU-ban maradás mellett voksolt. Odey szerint egyébként mivel el fog maradni a Brexit, így a font a dollárral szemben a jelenlegi 1,2750 körüli szintről 1,32-ig, akár 1,35-ig fog erősödni.

A Sky News csütörtök este közzétett brit közvélemény-kutatása egyébként az alábbi eredményeket hozta:
  • Ha a parlament leszavazza jövő kedden a Brexit-megállapodást, akkor az emberek 45%-a ellenzi, 37%-a támogatja, hogy előrehozott választások legyenek az országban
  • 31% szerint a Brexit a tervezett március 29-i időpontban bekövetkezik, 37% szerint későbbre tolják a kilépést, 21% szerint pedig meg sem fog történni a Brexit.

Röviddel péntek dél előtt jött le az Evening Standard értesülése, miszerint a brit kilépésre rendelkezésre álló 2 éves időintervallum kinyújtására készülhet a brit kormány (az 50-es cikk szerinti szabálynál kérnék a többi EU-tagállamot a nyújtásra), amely hírre nagyot ugrott a font. A dollárral szemben a hír előtt még 1,2750 körül járt, majd hirtelen 1,2850-ig ugrott (másfél hónapos fontcsúcs), aztán visszasüllyedt 1,2780-ig. A gyors visszagyengülésben annak van szerepe, hogy a lap értesülését (2 éves intervallim kinyújtása) röviddel később cáfolta a brit kormányfő szóvivője, azaz azt hangsúlyozta, hogy a brit kilépési jogi értelemben március 29-én éjfélkor meg fog történni. Majd meglátjuk, hogy ugyanezt mondja-e a brit kormányfő/szóvivő jövő kedd után, amikor már túl leszünk a szavazáson.

Lefújhatják a Brexitet! - Már a legnagyobb támogatói is erre számítanak


Lefújhatják a Brexitet! - Már a legnagyobb támogatói is erre számítanak


Címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium