Magyarország mindenkit lepipálhat

2019. május 14. 17:02    
nyomtatás
 
Nagy nap lesz a szerdai, ugyanis érkeznek az első negyedéves GDP-adatok és a várakozások szerint a magyar gazdaság kifejezetten jól teljesíthet, főként ha a többi régiós országgal vetjük össze a hazai teljesítményt.


Parádés első negyedéve lehetett magyar gazdaságnak - írtuk saját elemzői felmérésünk alapján. A Portfolio által megkérdezett elemzők prognózisainak konszenzusa szerint a GDP-növekedés 5,1%-os lehetett, ez megegyezik az előző két negyedév kiigazítatlan adatával. A bizonytalanság azonban óriási: az előrejelzések 4,2 és 6% között szóródnak.

Most a Bloomberg számolt be arról, hogy az első negyedév az egész kelet-közép-európai régió számára kifejezetten jól sikerülhetett. A hírügynökség elemzői konszenzusa szerint mindegyik régiós gazdaság az euróövezet növekedési ütemének legalább kétszeresét produkálhatja (év/év alapon).

Liam Peach, a Capital Economics londoni közgazdásza szerint a térség gazdaságainak növekedési üteme kitarthatott az idei első negyedévben, miután a belső kereslet kompenzálta a gyengébb exportteljesítményt, amit az eurózóna gyengesége okozna. Közben pedig a hitelkamatok továbbra is történelmi mélységben vannak néhány térségbeli országban.

Emellett vannak még optimizmusra utaló jelek: Lengyelország nemrégiben jelentett be egy 10 milliárd dollár értékű, több évre vonatkozó gazdasági stimulust, a családtámogatások növelésével és az adóterhek könnyítésével. A magasabb bérek, a munkaerő hiánya pedig tovább fűtik a magyar gazdaság belső fogyasztását, ahol egyébként a BMW idén kezdheti el építeni debreceni gyárát (bár ezzel épp ellentétes hírek jelentek meg vasárnap a német sajtóban).

A Bloomberg táblázatából az is kiderül, hogy

2019 első negyedévében a magyar gazdaság 4,9%-kal bővülhetett éves alapon, ami minden más régiós ország GDP-növekedési ütemét meghaladhatja (a második Lengyelország lehet 4,4%-os ütemmel, Románia a harmadik 4,1%-kal).


Mindezek fényében kifejezetten érdekes lesz látni a szerda reggel érkező GDP-adatokat. A Portfolio reggel szokás szerint jelentkezik azonnal az adatokkal és azok gyorsértékelésével.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium