Előfizetői tartalom

Matolcsy György bemutatta a csomagot: marad a bankadó

Portfolio
A kormány a gazdasági helyzetet látva három forgatókönyvet mérlegelt, végül a sokrétű szerkezeti reformokat tartalmazó Széll Kálmán Programot választotta, amely 2014-re a GDP 70%-a alá mérsékli Magyarország államadósságát - jelezte a mai programot bemutató beszédében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Egyértelműsítette, hogy a bankadónak nevezett teher 2012-ben is teljes összegű marad (nem feleződik a korábbi tervekkel ellentétben). Szavai szerint "nem tudunk mást ajánlani", mivel nem tudtak megegyezni másról a bankokkal. A miniszter bejelentette azt is, hogy a kormány visszavesz a korábbi társasági adócsökkentési tervéből, azaz 2013-tól nem csökken minden nyereség-tartományban 19%-ról 10%-ra a társasági nyereségadó kulcsa, csak az 500 millió forint nyereség alatti tartományra lesz érvényes 2014-ig. Ebből a két részből, illetve a 2013-tól megjelenő útdíjból adódik a kormány új, Államadósság-csökkentő Alapra keresztelt tétele, az ide érkező befizetések két év alatt összesen legalább 220 milliárd forinttal javítják az államháztartás egyensúlyát a következő két évben. Vagyis ez az új alap nem keverendő össze a "Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal", tehát tévesek voltak azok a korábbi értelmezések, miszerint a kormány újabb 220 milliárd forintot költene a pénztári nyugdíjvagyonból.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az eseményen azt hangsúlyozta: a megszorításokra épülő gazdaságpolitika nem vezet sehova, ezért a mostani kormány nem is ezt az utat választotta. Az alábbiakban a Széll Kálmán névre keresztelt kormányzati kiigazító program lényegét mutatjuk be a kiosztott dokumentum alapján. Az irányok megegyeznek a tegnap este óta a sajtóban keringő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés