Előfizetői tartalom

Matolcsy kezdetben piacnyugtatásra törekedhet majd

MTI
|
Portfolio
Megerősítette ma kiadott gyorskommentárjában azt a minapi várakozását Pasquale Diana, a Morgan Stanley londoni elemzője, hogy Matolcsy György jegybankelnöki mandátuma elején nem kezdi el rögtön az unortodox monetáris politikát, hanem eleinte minden erejével azon lesz, hogy nyugtassa a piacokat. Azt viszont nagyon könnyen el tudja képzelni az elemző, hogy ha a kormány a jövő évi választási siker előtt valamilyen unortodox lépést választ, akkor abban erőteljes partnere lehet az MNB, például ha szükségessé válik az árfolyam befolyásolása, vagy az állampapírpiacok stabilizálása.

Pasquale Diana úgy gondolja, hogy a jegybank egyre nagyobb kormányzati befolyás alá kerülhet az idő előre haladtával és eltér majd az inflációs célkövetés rendszerétől, hogy más célokat kövessen. Éppen emiatt anyagának alcímeként ezt adta: "a legnagyobb veszély a hátradőlés". Az elemző véleménye szerint rövid távon Matolcsy MNB-elnökké kinevezése nem fog érdemi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés