Megérkeztek az első elemzői vélemények az erős magyar GDP-adatra

2019. augusztus 14. 11:52    
nyomtatás
 
A várakozásokat felülmúló teljesítményt produkált a magyar gazdaság a második negyedévben. Az elemzők gyors reakciójából kiderül: a kormány várakozásánál optimistábban ítélik meg az idei évet.


A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és munkanaphatással igazítva) 5,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az előző negyedévben még 5,2%-os volt a GDP-növekedés. A kiigazítatlan GDP-index 4,9% lett, az erre vonatkozó piaci várakozás 4,7% volt. A részletekről itt írtunk:

2019.08.14 09:00 Ismét kellemes meglepetést okozott a GDP-adat!

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője összességében úgy véli a friss adatok láttán, hogy a magyar gazdasági növekedés túllehet a csúcson, azonban még így is 4,9% volt az év/év alapú növekedési ütem. Ez meghaladta a piaci várakozásokat és az ING az év egészére 4,5%-os növekedést vár. Ezzel kapcsolatban az elemző kiemelte, hogy ezzel optimistábbak a kormány és a jegybank várakozásánál is. Virovácz egyébként azzal számol, hogy a külső kockázatok miatt (kereskedelmi háború, lassuló eurózóna, Brexit) lassulás vár a második félévben a magyar gazdaságra.

Érdekesség, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter friss kommentárjában 4,3-4,4%-os növekedést vetített előre az év egészére. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, 4% alatti második féléves növekedési ütemre van szükség, ami meglehetősen pesszimista várakozás.

2019.08.14 10:30 Reagált a kormány a ma megjelent GDP-adatra

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben, noha az ipar és az építőipar növekedése jelentősen lassult az első negyedévhez képest. A gazdasági növekedés motorja a kétszámjegyű bérdinamika miatt növekvő fogyasztás, valamint a szinte minden területen jelentkező beruházási boom.

A közgazdász azt is hozzátette: a beruházásokat nem csupán az uniós források húzzák, hanem a lakás-, iroda-, szálloda, ipari-, logisztikai beruházások, valamint

a soha nem látott mértékű működőtőke beáramlás, az idén eddig mintegy 1220 milliárd forintnyi beruházásról született döntés a tavalyi 1380 milliárd forint után.

Ennek köszönhetően az év első felében a hazai ipar teljesítménye látványosan elvált a német, valamint általában az európai iparétól, köszönhetően a folyamatosan üzembe lépő új egységeknek, valamint új gépkocsi modellek hazai gyártásának, amelyek így ellensúlyozták a kifejezetten gyenge külső keresletet.

Az építőipar ismét lendületet kaphat a kifejezetten magas szerződés állományoknak és a következő években is várhatóan érkező, akár tízezer milliárd forintos megrendeléseknek köszönhetően. A csapadékos időjárás azonban érdemben javíthatta a mezőgazdaság kilátásait az év eleji borús előrejelzésekhez képest - értékelte Suppan.

A második félévben a családvédelmi akcióterv és a gazdaságvédelmi akcióterv is lökést adhat a gazdaságnak, amelyek ellensúlyozhatják a külső környezet negatív hatásait, így csak fokozatos lassulás várható, éves átlagban pedig a GDP növekedése elérheti a 4,8%-ot a tavalyi 4,9% után - vetíti előre.

A hazai GDP növekedése messze felülmúlta a 4,4%-os román, az 1,9%-os szlovák, valamint a 2,7%-os cseh növekedést, egyúttal kifejezetten erős felzárkózásra utal, mivel az előzetes adatok szerin az euró-övezeti növekedés csupán 1,1% volt a második negyedévben, így fennmaradt a négy százalékpontos növekedési előnyünk.

Erről részletesen itt írtunk:

2019.08.14 11:34 Rommá verte Európát Magyarország

Címlapkép forrása: Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium