Meglepetés az amerikai inflációban!

2018. február 14. 14:34    
nyomtatás
 
Januárban - decemberhez hasonlóan - éves bázison 2,1%-kal növekedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, ami meglepetést okozott, ugyanis az elemzők többsége a bázishatás miatt az infláció lassulására számított. A meglepetésre a kötvényhozamok hirtelen emelkedéssel, a részvénypiacok eséssel reagáltak.


A Reuters elemzői felmérése alapján arra lehetett számítani, hogy a decemberi 2,1%-ról 1,9%-ra lassulhatott az éves bázisú infláció az Egyesült Államokban, azonban a most közzétett adat alapján 2,1%-on stagnált az index. További meglepetést okozott, hogy a maginflációs index értéke szintén stagnált, 1,8%-on. Hó/ hó alapon 0,5%-kal növekedtek a fogyasztói árak, ami 0,2 százalékponttal haladta meg a Reuters elemzői konszenzusát.

Meglepetés az amerikai inflációban!


A mai inflációs adat azért nagyon fontos, mert a legutóbbi amerikai munkaerő-piaci bérstatisztika után a piaci szereplők feszülten figyelnek minden olyan apró jelre, ami az amerikai infláció gyorsulására utalhat, hiszen az alapvetően befolyásolhatja a Fed monetáris politikáját. A témával részletesebben foglalkoztunk tegnapi cikkünkben, ahol az éledező amerikai infláció lehetséges kötvény- és részvénypiaci következményeire hívtuk fel a figyelmet:

2018.02.13 15:35 Holnap visszatérhet a fejetlenség a tőzsdékre - Egy számra figyel az egész világ

A várakozások ellenére tehát nem lassult az amerikai infláció, amire a kötvényhozamok emelkedéssel, a részvénypiacok hirtelen eséssel reagáltak.


(Címlapkép forrása: AFP Fotó Thimoth A. Clary)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium